Twee schoolleerkrachten vrijgesproken in zaak verdronken meisje

De twee schoolleerkrachten die mogelijk verantwoordelijk zouden zijn voor de dood van het 9-jarige Syrische meisje Salam dat tijdens het schoolzwemmen in Rhenen verdronk, zijn vrijgesproken. De drie zwemleraren die in 2015 toezicht hielden in het zwembad in Rhenen zijn wel veroordeeld voor dood door schuld. De rechtbank Midden-Nederland veroordeelde op 22 juni de zwemleraren tot taakstraffen van 60 uur. AVS-voorzitter Petra van Haren: “Het is een hele opluchting dat de leraren niet persoonlijk aansprakelijk gesteld zijn. Dat zou fundamentele gevolgen gehad hebben voor het organiseren van buitenschoolse activiteiten, zoals schoolreisjes.”

De rechtbank oordeelde dat er wel een fout is gemaakt door de schoolleerkrachten door onvoldoende zicht te houden op Salam, maar dat er bij hen geen sprake is van schuld zoals in het strafrecht bedoeld.  De leerkrachten waren niet op de hoogte van de protocollen, waarin staat dat zij samen met de zwemleraren verantwoordelijk zijn voor het toezicht op de zwemmende leerlingen. Het is de school aan te rekenen dat de leerkrachten hiervan niet op de hoogte waren. De leerkrachten grepen terug op wat zij in de praktijk gewend waren: tijdens het zwemmen nemen de zwemleraren de verantwoordelijkheid over. Zij wisten niet beter dan dat zij een ondersteunende rol hadden.

Salam kon niet zwemmen en had samen met een klasgenootje les in het ondiepe bad. Aan het einde van het schoolzwemmen mochten alle kinderen vrij zwemmen. Het meisje is tijdens of direct aansluitend op het vrij zwemmen verdronken. Na de zwemles sloeg een badgast alarm toen zij het meisje op de bodem van het diepe bad zag liggen.

Onoplettend en nalatig
De verantwoordelijkheid voor de veiligheid van het schoolzwemmen lag primair bij de zwemleraren, oordeelde de rechter. Door een gebrek aan waakzaamheid en een gebrek aan communicatie zijn zij in meerdere opzichten tekortgeschoten in het toezicht op Salam. De dood van Salam was een ongeluk, maar wel een ongeluk dat voorkomen had kunnen worden als minder op ervaring en routine was gevaren en beter was gecommuniceerd tussen alle toezichthouders. 

Links

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.