Traditionele schooltijden steeds minder in trek

Dit schooljaar is het percentage scholen dat het traditionele schooltijdenmodel hanteert verder gedaald naar 41 procent. Op een derde van de scholen (33 procent) wordt momenteel het continurooster gehanteerd. De laatste jaren stappen scholen ook vaker over naar het vijf-gelijke-dagenmodel:14 procent van de scholen hanteert dit model op dit moment. Dit blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd door DUO Onderwijsonderzoek & Advies.

Vorig jaar hanteerde nog 50 procent van de basisscholen het traditionele schooltijdenmodel. Zes jaar geleden was dat op ruim driekwart van de scholen (77 procent) het geval. Bij het traditionele schooltijdenmodel start de school tussen 8:30 en 8:45 uur en gaat de school tussen 14:30 en 15:30 uur uit, eten kinderen tussen de middag thuis of bij de overblijf op school en hebben de kinderen woensdagmiddag vrij.

Inmiddels hanteert een derde van de basisscholen (33 procent) het continurooster, waarbij alle kinderen tussen de middag op school blijven en daar een kortere middagpauze hebben. De school is dan eerder uit en op woensdagmiddag zijn de kinderen (nog steeds) vrij. Scholen die zijn overgestapt op het vijf-gelijke-dagenmodel (14 procent van de scholen hanteert dit model momenteel), zijn met name vanaf schooljaar 2015-2016 op dit model overgestapt. Bij dit model blijven alle kinderen tussen de middag op school, hebben daar een kortere middagpauze en gaat de school elke dag om 14:00 of 14:30 uur uit. De scholen die voor dit model hebben gekozen, zijn afgestapt van de ‘traditionele vrije woensdagmiddag’.

Redenen
Redenen voor basisscholen om over te stappen op het continurooster of het vijf-gelijke-dagenmodel zijn deels inhoudelijk en deels praktisch van aard. Inhoudelijk: scholen denken dat continuïteit (van de lesdag) beter is voor het functioneren van de leerlingen. Praktisch: scholen geven aan moeite te hebben om voldoende bekwame mensen te vinden voor overblijf/toezicht.

Links

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.