Traag internet belemmert modern onderwijs

Naar schatting 900.000 leerlingen in het primair onderwijs dreigen de komende jaren verstoken te zijn van modern en uitdagend onderwijs vanwege gebrekkig internet op school. De huidige internetverbindingen zijn bij enkele honderden scholen ontoereikend om goed te werken met bijvoorbeeld digitaal lesmateriaal. Dat meldt de PO-raad op zijn website.

Volgens onderzoek in opdracht van het Doorbraakproject Onderwijs en ICT heeft 59 procent van de scholen nu geen toegang tot betaalbaar en snel internet. Dat is voor 5 tot 10 procent van de scholen nu al een belemmering, blijkt uit cijfers van Kennisnet. Dagblad Trouw meldt dat één op de dertien scholen nog geen wifi heeft en dat bij 34 procent van de scholen de ontvangst niet overal in de school op peil is. Wel heeft 90 tot 95 procent van de scholen een aansluiting op de kabel, maar de snelheid die de kabel biedt is volgens de PO-Raad straks onvoldoende voor het digitale lesmateriaal. Glasvezel is wel snel genoeg, maar iets meer dan 40 procent van de scholen heeft de mogelijkheid om zich op het glasvezelnet aan te sluiten.

Verschil provincies
De internetsnelheid verschilt per provincie. In Friesland heeft 42 procent van de scholen geen toegang tot een snelle verbinding en kan dat zelf niet voor een redelijke prijs regelen. In Flevoland heeft slechts 6 procent van de scholen in het po dat probleem. Drenthe, Flevoland, Groningen en Limburg hebben de meeste beschikking over een goede internetverbinding. Er zijn nog scholen die zelfs genoodzaakt zijn via de telefoonlijn te internetten. 

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.