Het aantal aanmeldingen in het speciaal onderwijs en speciaal basisonderwijs is enorm dit jaar. Hierdoor zijn de klassen veel te groot of kunnen kinderen niet worden geplaatst en zitten ze noodgedwongen thuis. Dit blijkt uit onderzoek van Reporter Radio van KRO-NCRV. De NOS interviewde hierover voorzitter Wim Ludeke van het Landelijk Expertisecentrum Speciaal Onderwijs (LECSO).

Het aantal doorverwijzingen naar het speciaal onderwijs is zo hoog dat deze scholen geen plek meer hebben om al die leerlingen op te vangen. Veel kinderen zitten dus thuis of in overvolle klassen. Op veel plekken is dit een groot probleem, blijkt uit navraag bij zeven grote schoolbesturen. Ludeke spreekt van dramatische situaties, ook omdat het huidige lerarentekort de problemen nijpender maken.

De laatste jaren verwijzen reguliere scholen kinderen makkelijker door, omdat leerkrachten erover klagen dat ze grote moeite hebben om alle leerlingen in hun klas voldoende aandacht te geven.

Reporter Radio van KRO-NCRV besteedt zondag 29 september op Radio 1 (19.00-20.00 uur) aandacht aan de grote toeloop naar het speciaal onderwijs.

Links

Gerelateerd nieuws