Tijdens de jaarwisseling brandden opvallend veel scholen uit in onder meer Deventer, Maassluis, Velsen, Haarlem, Heemstede, Zoetermeer en Elburg. Een tiental andere schoolgebouwen liep forse (brand)schade op. Het zijn overwegend basisscholen die getroffen zijn.

De branden zijn voornamelijk veroorzaakt door het gericht afsteken van `zwaarder vuurwerk´, zoals vuurpijlen. De dichte mist zorgde ervoor dat de daders veelal onopgemerkt bleven. Op verzoek van de NOS onderzocht Centraal Beheer Achmea, dat het grootste deel van de scholen in Nederland onder verzekering heeft, hoeveel scholen er ongeveer tijdens de jaarwisseling brandschade opliepen. Naar schatting is dat een aantal van rond de twintig, tegen nog geen tien vorig jaar. De totale schade zou tussen de 20 en 25 miljoen euro bedragen. Anders dan bedrijven liggen scholen meestal in woonwijken, waardoor ze vatbaarder zijn voor vuurwerkongevallen.

Binnen is veel brandbaar materiaal aanwezig, waardoor vuur zich snel kan verspreiden. En speelplaatsen worden vaak misbruikt voor brandstapels of `vreugdevuren´. Dat een school een makkelijk doelwit is, bevestigt ook directiesecretaris Lex Schruijer van Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid Nibra in de Volkskrant. “Het is moeilijk te bewijzen, maar voor baldadige jeugd is het extra aantrekkelijk om een school in vlammen te zien opgaan.” Verzekeraar Achmea wil dat scholen meer doen aan brandveiligheid en -preventie, bijvoorbeeld in de vorm van cameratoezicht, sprinklerinstallaties en indien mogelijk zelfs een soort buurtwacht. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), die geregeld met de verzekeraars praat over een `acceptabele premie´, wil onderzoeken of het plaatsen van sprinklers uiteindelijk ook financieel loont.

De AVS vindt de roep om betere beveiliging alleen te makkelijk. Voorzitter Ton Duif: “Laten we ook eens stilstaan bij de schade voor kinderen en personeel, en de enorme hoeveelheid werk die erbij komt kijken. Sommige kinderen lopen een trauma op en veel leerkrachten zitten er doorheen. Zaken als lesprogramma´s en administratie zijn volledig verloren en moeten helemaal opnieuw worden opgebouwd. Dat realiseren de daders zich niet.”

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.

Gerelateerd nieuws