Eind maart berichten diverse onderwijsmedia over het rapport ‘Schoolleiders over de Toekomst’. Deze toekomstagenda voor schoolleiders werd aangeboden aan demissionair minister Arie Slob. Het rapport is tot stand gekomen in co-creatie met een grote groep bevlogen schoolleiders.
Het lijkt bij het ter perse gaan van deze Kader Primair voorzichtig de betere kant op te gaan, maar in de laatste week van maart stuurde nog ruim de helft van de basisscholen klassen naar huis vanwege het coronavirus, schreef dagblad Trouw naar aanleiding van een AVS-peiling onder 1400 schoolleiders. Op de piek van de golf, begin april, zat 15 procent van de basisschoolleerlingen thuis. Het maakte de werkdruk in het onderwijs nog hoger, stelde AVSvoorzitter Petra van Haren. “Schoolleiders zijn constant, zelfs in het weekend, bezig vervangers te zoeken om te voorkomen dat kinderen naar huis moeten.” Ook NRC Handelsblad, Algemeen Dagblad en veel regionale media waaronder De Limburger, Omroep Brabant en Het Parool schreven over de AVS-peiling.
In april schreef onder andere Het Parool dat het schooladvies door corona lager is uitgevallen dan voorgaande jaren, vooral bij meisjes en leerlingen uit lagere sociaal-economische klassen. De krant verwijst naar de oproep van PO-Raad, AVS en Het Lerarencollectief om zoveel mogelijk kansrijk te adviseren.
Half april besteedden Algemeen Dagblad en Het Parool aandacht aan de verschijning van de Staat van het Onderwijs en de Staat van de Schoolleider.
Op 16 april besteedden het NOS Radio 1 Journaal en de podcastserie De Stemming van de verslaggevers Joost Vullings en Xander van der Wulp aandacht aan de actie van schoolleiders op het Binnenhof om meer aandacht te vragen voor het schoolleiderstekort. De schoolleiders voerden gesprekken met Kamerleden en overhandigden hen ruim 400 uitnodigingen om op hun school langs te komen.
Eind april berichtte Trouw naar aanleiding van een AVS-enquête over preventieve zelftesten voor leerkrachten dat door leveringsproblemen op dat moment pas 5 procent van de basisscholen deze ontvangen had.