Ruim de helft van de kinderen verwacht dat er in de school van de toekomst geen schoolbord en geen boeken meer zijn. De helft van de leerlingen denkt zelfs dat de computer het lesmateriaal helemaal gaat vervangen. Dit blijkt uit onderzoek van Qrius in opdracht van KPN naar hoe kinderen uit de bovenbouw de `toekomst van het onderwijs´ zien.
Leerkrachten mogen van de kinderen wel blijven: 99 procent vindt contact met hun meester of juf en hun klasgenoten het allerbelangrijkst op school. Ze kunnen er altijd terecht met problemen en ook de lessen gezellig maken en orde houden worden als bijzondere kwaliteiten gezien. De mogelijkheid om in de toekomst thuis achter de computer les te krijgen, wordt door de kinderen dan ook niet als aantrekkelijk gezien. Bijna tweederde van de kinderen gebruikt nu meerdere keren per week een computer voor de les. Ruim 82 procent vindt dat leren met een computer sneller gaat dan met een boek. Kinderen in groep 8 gebruiken de computer het vaakst. Bijna alle kinderen vinden het ook leuker om met de computer te werken. De redenen zijn divers. Ze variëren van `Zo kan ik in mijn eigen tempo de lessen maken´ tot `Ik schrijf heel slordig en het is dan fijn om alles te kunnen typen.´
Internetles
Vier op de vijf kinderen vinden les in internetten in de toekomst vanzelfsprekend. Ook denkt een grote groep kinderen (65 procent) dat dan les in vreemde talen gegeven wordt. Driekwart van de leerlingen verwacht dat in de toekomst op de basisschool in het Engels wordt gesproken en lesgegeven, en een kwart denkt zelfs dat er in de klas een mix van verschillende talen wordt gesproken. Daarnaast denkt 26 procent dat er in de toekomst ook lessen zijn in msn´en en sms´en. Opvallend is dat een derde van de meisjes in de toekomst graag koken op het lesprogramma ziet, terwijl 30 procent van de jongens het liefst les in gamen krijgt.