Terugblik op Onderwijsverlatersdag 2023

“Een mooie manier, low profile, en tegelijk niet vrijblijvend”

In 2023 organiseerde de AVS  opnieuw de onderwijsverlatersdag via Duurzaam Vitaal, om al varend met collegae leeftijdgenoten koers te bepalen voor de toekomst.
En hoe kun je die nu beter bepalen dan varend op de tweemast klipper ‘Rosa van Delft’?

De tocht gaat deze keer naar het eiland Pampus, waar een vrijwillige pensionado ons rondleidt. Onderweg vanaf de NDSM-haven in Amsterdam praat je op een ontspannen manier met elkaar, heel anders dan met elkaar in een zaaltje zitten. Met een ontspannen aansturing door de ervaren voorzitter van de seniorenafdeling van Duurzaam Vitaal, Wijbe Douma, komen al gauw de onderlinge gesprekken goed los. Geassisteerd door gepensioneerde AVS-leden, worden ervaringen gedeeld. Er komen vragen aan de orde zoals: wat is jouw plan, hoe wil je afscheid nemen? Wat doe je met al je kennis en ervaring in het onderwijs als je met pensioen bent? Hoe sta jij er nu zelf in? Et cetera.

De reacties van de deelnemers van dit jaren zijn zonder uitzondering zeer positief:
“Leuk om solemates te spreken.”
“Wat een ontspannen sfeer, een mooie manier om met elkaar in gesprek te komen”
“Deze manier is zo mooi en low profile, maar tegelijk ook niet vrijblijvend.”
“Je gaat zo op een relaxte manier erover nadenken. Daarbij is het heel waardevol om elkaars verhalen te horen. En dat we ook horen van de ervaringen van de begeleiders.”
“Dit is voor mij een eerste stap op weg naar mijn pensioen en het levert me in elk geval op dat ik scherper heb wat ik niet wil.
“Inspirerend en mede richtinggevend, ik werd me ervan bewust dat er een moment komt, dat ik met pensioen ga.”

Volgend jaar is er weer een Onderwijsverlatersdag gepland. Kom jij in de buurt van je pensioen, binnen 5 jaar? Ben jij er dan ook bij?

Via de website, nieuwsbrief, de sociale media, een mailing en/of Kader houden we je op de hoogte.

Link