Leraren, agenten en zorgpersoneel moeten voorrang krijgen bij een coronatest, dat dwong de Tweede Kamer donderdag af. De AVS riep de afgelopen weken veelvuldig op om dit voor elkaar te krijgen. “Fijn dat er ontwikkelingen zijn, maar het mag van wel wat sneller. Twee weken wachten is voor schoolleiders echt vervelend, want het betekent dat ze veel leraren niet kunnen inzetten en vervanging moeten regelen of zelfs klassen naar huis moeten sturen”, aldus Petra van Haren.


De AVS riep afgelopen week middels een brief aan het ministerie en in onder meer EenVandaag, Radio 1 – Journaal (rond 15.18), NOS, De Telegraaf, Algemeen Dagblad en BNR Nieuwsradio op om te zorgen dat leraren binnen 24 uur getest kunnen worden en de uitslag hebben.

Bekijk de EenVandaag uitzending:

Schoolleiders vrezen schoolsluiting door personeelsgebrek: ‘Geef leraren voorrang bij testen’

Ook regerings- en oppositiepartijen vrezen dat vitale maatschappelijke sectoren op grote acute personeelstekorten afstevenen. In het onderwijs dreigt het scenario dat bij de volgende verkoudheidsgolf duizenden leerlingen naar huis moeten worden gestuurd bij gebrek aan leraren. Het kabinet moet binnen twee weken laten weten hoe het uitvoer denkt te gaan geven aan de wens onderwijspersoneel voorrang bij het testen te geven. 

Tot voor kort stond het kabinet op het standpunt dat iedereen met coronagerelateerde klachten zich kan laten testen en dat er geen onderscheid hoeft te worden gemaakt. De Kamer vindt dat de ministers daarbij over het hoofd zien dat de wachttijden tot de uitslag in veel regio’s zijn opgelopen tot enkele dagen. Leraren met klachten die daarop moeten wachten, mogen niet voor de klas staan. Dat leidde in de eerste schoolweken al tot klassen die naar huis werden gestuurd en zelfs tot de tijdelijke sluiting van een basisschool in Amsterdam.

In debat met de Kamer waarschuwde minister Slob van Onderwijs donderdag dat hij wel eerst van de GGD’s wil horen dat ze het aankunnen. Er komt in elk geval meer administratie bij kijken. ‘Er is maar één opdracht: zorgen dat er zo snel mogelijk getest kan worden en dat de uitslag er zo snel mogelijk is. Maar is het te organiseren bij de GGD’s? Het vraagt nogal wat van ze.’

In het debat maakten veel fracties woensdag duidelijk dat zij vinden dat minister Slob zich sowieso beter moet voorbereiden op het najaar en de winter, als het griepseizoen zich zal doen voelen in de klaslokalen. Ook veel leerlingen zullen immers geregeld thuis moeten blijven met lichte luchtwegklachten. Maar anders dan in het voorjaar is er nu voor hen meestal geen afstandsonderwijs geregeld.

Links

Gerelateerd nieuws