Start nieuwe schooljaar funderend onderwijs

Afgelopen vrijdag is er weer een ministerraad geweest waarin de meest recente adviezen van het RIVM zijn besproken en is er een persconferentie geweest op de televisie met minister-president Rutte. Vrijdagavond nog heeft minister Slob naar aanleiding hiervan een brief naar de Tweede Kamer gestuurd over het openen van de scholen na de vakantie.

Dit zijn de regels zoals deze gelden tot in ieder geval 20 september:

Primair onderwijsVoortgezet onderwijs
Alle leerlingen kunnen volledig naar schoolAlle leerlingen kunnen volledig naar school
Onderwijspersoneel houdt 1,5 meter afstand tot elkaar en tot ouders
(ouders ook tot elkaar)
Onderwijspersoneel houdt 1,5 meter afstand tot elkaar
Leerlingen hoeven geen 1,5 meter afstand te houden met medeleerlingen of onderwijspersoneelLeerlingen houden 1,5 meter afstand tot onderwijspersoneel. Maar dit hoeven zij niet tot medeleerlingen.
Niet volledige gevaccineerde leraren testen zichzelf 2x per week preventief met een zelftestLeerlingen en medewerkers dragen een mondkapje wanneer zij zich door de school bewegen.
Niet volledig gevaccineerde leraren en leerlingen testen zichzelf 2x per week preventief met een zelftest. Risicogericht testen vervalt.
Leraren en leerlingen die minstens 2 weken volledig gevaccineerd zijn hoeven niet langer in quarantaine wanneer zij contact hebben gehad met een besmet persoon.

In grote lijnen blijft het beleid, zoals dit was aan het einde van afgelopen schooljaar, tot 20 september hetzelfde. Personeel blijft ten opzichte van elkaar anderhalve meter afstand houden en in het voortgezet (speciaal) onderwijs houden de leerlingen ook afstand tot de leerkracht en moeten in de gangen en in de aula mondkapjes gedragen worden.

Wel is er een verandering ten aanzien van het testen, het risicogericht testen wordt namelijk geschrapt. Het preventief testen voor personeel en VO-leerlingen die nog niet (volledig) gevaccineerd zijn blijft. Hierbij wordt het termijn gehanteerd van de GGD van twee weken na de tweede vaccinatie (bij Janssen is dat na 1 prik) of wanneer iemand covid-19 heeft gehad. Volledig gevaccineerde leerlingen en leraren hoeven niet meer in quarantaine wanneer zij in aanraking zijn geweest met een positief getest persoon. Een vaccinatieplicht geldt er niet.

Op maandag 16 augustus krijgen alle scholen een brief vanuit het ministerie waarin de stand van zaken uitgebreid wordt toegelicht. Het ministerie zal komende week het servicedocument actualiseren en de onderwijspartijen zullen de protocollen actualiseren.

Neem contact op met de AVS Helpdesk
De telefonische helpdesk van de AVS is er voor alle professionele vragen die je in je dagelijkse werk tegenkomt. Je krijgt direct een deskundige medewerker aan de lijn die je vraag beantwoordt of ervoor zorgt dat je binnen één werkdag teruggebeld wordt. Deze adviesdienst is voor leden gratis.

Vermeld altijd je lidmaatschapsnummer als je contact opneemt met de Helpdesk

030-2361010 of stuur een e-mail naar helpdesk@avs.nl

Meer informatie over de AVS Helpdesk en openingstijden