De staatssecretaris van Onderwijs, Sander Dekker, vindt dat kleine scholen die met sluiting worden bedreigd, moeten samenwerken met andere scholen uit de regio. Een coöperatie met een school uit een heel ander deel van het land, vindt hij geen goed plan.

Een aantal scholen stelt een experiment met een coöperatieconstructie voor. Vier scholen uit vier verschillende provincies willen één bestuur vormen, zodat de scholen aan de eis van minimaal tweehonderd leerlingen kunnen voldoen. Op die manier kunnen scholen in kleine dorpen behouden blijven. De samenwerking zou in deze coöperatie vorm krijgen met behulp van onder andere e-learning.
Jan Schuurman Hess (PvdA) uit het Zeeuwse dorpje Kats is de initiatiefnemer van het plan, hij heeft hierover een petitie aangeboden aan de Tweede Kamer. In de petitie staat onder andere dat ouders, andere dorpsbewoners en leraren verantwoordelijk moeten worden voor kleine scholen. Schuurman Hess wil met zijn petitie de Tweede Kamer en de staatssecretaris duidelijk maken dat kleine basisscholen in plattelandsdorpen kunnen worden gered. Het plan om kleine basisscholen te redden door ze te laten samenwerken in bovenregionale coöperaties, krijgt steun van onder anderen VVD’er Hans Wiegel en Felix Rottenberg (PvdA).

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.

Gerelateerd nieuws