Spanningen in klas door ruzies op WhatsApp

Leraren op de basisschool en het voortgezet onderwijs hebben last van problemen tussen leerlingen die zich afspelen op sociale media. Dit blijkt uit een peiling van Kennisnet onder 324 leraren basisonderwijs en voortgezet onderwijs. 

Leerlingen maken bijvoorbeeld ruzie via WhatsApp, wat zorgt voor spanningen in de klas. Verder plaatsen ze ongevraagd opmerkingen over of beelden van elkaar op sociale media. Of ze sturen elkaar tijdens de les afleidende berichtjes. Scholen worstelen met de vraag hoe zij hen online positief met elkaar kunnen laten omgaan. 80 procent van de ondervraagden bespreekt problemen met leerlingen en zoekt zo een oplossing. 42 procent schakelt ouders in en evenveel leraren schakelen de schoolleiding of collega's in, zo laat de peiling zien.

“Wil je sociale veiligheid op school, dan bekommer je je als schoolleider en leraar ook om sociale veiligheid op internet. De meeste leraren pakken het gelukkig goed aan, maar makkelijk is het niet”, zegt Remco Pijpers, expert jeugd en digitale media van Kennisnet.

Andere resultaten uit de peiling:

  • Bijna alle leraren (94 procent) geven aan weinig of geen zicht te hebben op onderlinge contacten die leerlingen hebben via sociale media.
  • Minder dan de helft van de ondervraagden voelt zich voldoende vaardig in het omgaan met sociale media voor schoolgerelateerde zaken.
  • 23 procent krijgt ondersteuning van het team of de schoolleiding bij het omgaan met sociale media.
  • Bijna één derde heeft behoefte aan meer informatie en ondersteuning.
Om scholen te ondersteunen lanceren Kennisnet en Stichting School & Veiligheid de publicatie 'Sociale veiligheid op school en internet'.

 

Links

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.