SO de Hertog verkozen tot Sportiefste SO-school en CBS Het Lichtpunt tot Sportiefste Basisschool

Op woensdag 23 maart 2022 vond in Groningen de uitreiking voor de ‘Sportiefste Speciaal Onderwijs school van Nederland’ en ‘Sportiefste Basisschool van Nederland’ plaats. Een deskundige jury verkoos SO de Hertog uit Tiel tot winnaar in de categorie ‘Sportiefste SO-school van Nederland’. In de categorie ‘Sportiefste Basisschool van Nederland’ kwam CBS Het Lichtpunt uit Rhoon als winnaar uit de bus.

SO de Hertog: Gedreven vakleerkrachten en uitdagend aanbod

De jury van het SO is onder de indruk van de gedreven vakleerkrachten die zorgen voor een breed aanbod bewegen en sport. Bewegen zit daarnaast verweven in de zorgstructuur en het naschools aanbod sluit aan bij de doelgroep en biedt bovendien veel uitdaging. “De school ademt echt bewegen. Dit was te zien in de gymzaal, in de klaslokalen, maar ook na schooltijd,” aldus jurylid Saskia Biesterbosch van de CALO.

SO de Hertog is blij met deze erkenning: “Dit voelt echt als een beloning, want voor onze doelgroep valt het echt niet altijd mee om een sport te vinden. We doen heel veel met bewegen in de school. We hebben een geweldige dag gehad,” aldus vakleerkrachten Mieke Akkermans en Dennis Bargerman.

CBS Het Lichtpunt: Uitblinker in sterke visie dynamische schooldag

Volgens de jury van het reguliere basisonderwijs is CBS Het Lichtpunt de terechte winnaar, omdat de school uitblinkt in de manier waarop de dynamische schooldag in een sterke visie is uitgewerkt en gedragen wordt door een stevige groep vakleerkrachten en buitenspeelondersteuners. Het belang van ‘van jongs af aan vaardig’ krijgt op deze school vorm door maar liefst vier lessen bewegingsonderwijs door de vakleerkracht aan kleuters. De jury was onder de indruk van de inzet van juniorcoaches.

Vakleerkracht Tim Calmthout vertelt: “We zijn supertrots. We hebben ontzettend lang en hard gewerkt aan een dynamische schooldag voor onze kinderen, want daar doen we het voor. En dan is het supergaaf dat al dat werk wordt beloond met een eerste prijs. En nu door! We nemen na vandaag weer mooie ideeën mee van andere scholen op het gebied van bewegingsonderwijs.”

Beste sportpresentatie & kennisbijeenkomst

Bij de opening lieten alle scholen spetterende sportpresentaties zien. De prijs voor de beste sportpresentatie is gewonnen door zowel SO de Ommezwaai Arnhem (SO) als de Johannesschool uit Arnhem (PO). Beiden wonnen een clinic van de AirTrack Factory.

Naast de verkiezing vond in de middag een succesvolle kennisbijeenkomst plaats, waarbij kennisdeling onder de vakleerkrachten en schooldirecteuren van de genomineerde scholen centraal stond.

Over de verkiezing ‘Sportiefste School van Nederland’​

Ieder jaar organiseert de KVLO samen met NOC*NSF, Special Heroes Nederland en Kenniscentrum Sport en Bewegen de verkiezing ‘Sportiefste School van Nederland’. Het ene jaar wordt op zoek gegaan naar de sportiefste basisschool en sportiefste speciaal (basis-)onderwijs school en het andere jaar worden de verkiezingen voor het voortgezet onderwijs en voorgezet speciaal onderwijs georganiseerd. Doel van deze verkiezing is het waarderen van sportactieve scholen die een buitengewoon goed of innovatief aanbod bewegen en sport hebben voor hun school.

Link