Snelle opmars van tablets op scholen

Grote uitgevers van schoolboeken verwachten dat zeker een kwart van de scholen komend jaar het gebruik van tablets invoeren, al dan niet op proef. De verwachting is dat alle leerlingen over vijf jaar gebruik maken van tablets. Komend schooljaar starten ook 21 nieuwe Steve Jobs-scholen.
 

De opkomst gaat sneller dan verwacht, zegt Mark van Hussen, manager ePublishing bij uitgeverij Malmberg in het Algemeen Dagblad. “Er is sprake van een flinke versnelling in de markt doordat er beter en goedkoper wifi op scholen beschikbaar is. En de apparaten, de tablets, zijn nu ook geschikt.”

De lesboeken van de grote educatieve uitgeverijen als Wolters-Noordhoff en Malmberg zijn inmiddels ook digitaal beschikbaar en er komen nieuwe digitale lesmethoden. Van Hussen verwacht niet dat het boek helemaal uit de klas verdwijnt. “Een tekening bij biologie doe je nog steeds het best met potlood en papier.”

Dit schooljaar komen er ook 21 nieuwe Steve Jobs-scholen. Vorig jaar waren er zeven Steve Jobs-scholen actief. Bijna iedere provincie van Nederland heeft vanaf het schooljaar 2014-2015 een Steve Jobs-school, behalve Groningen en Utrecht. In Almere en Amsterdam zijn er meerdere basisscholen die zijn overgestapt op het onderwijsmodel waarbij de iPad een grote rol heeft.
Ook de resultaten van de drie scholen die meededen aan de pilot met Windows8 tablets zijn positief. De leerkrachten ervaren een positief effect op hun eigen werkdruk en de motivatie van hun leerlingen. De Windows8 Pro tablet is goed te integreren in de ICT-omgeving van basisscholen, blijkt uit onderzoek van adviesbureau VKA. De pilotscholen geven aan dat een fysiek toetsenbord essentieel is voor de werkzaamheden van de leerlingen op de tablets. De scholen vinden wel dat het aanbod van educatieve en generieke mobiele apps in de Windows App Store relatief beperkt is.

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.