Minister Slob van Onderwijs wil dat er één gezamenlijke cao komt voor leraren uit het basis- en voortgezet onderwijs. Dat zegt hij in een interview met de Telegraaf. AVS-voorzitter Petra van Haren: “Het is opmerkelijk dat Slob de schoolleiders niet noemt. Het zou goed zijn als de loonkloof tussen po en vo verdwijnt. Maar ook met één cao zijn er voldoende middelen nodig.”

Twee cao’s zorgen volgens de onderwijsminister voor een groeiende ongelijkheid. Hij stelt dat één cao ervoor zorgt dat de verschillen tussen leraren met dezelfde functie in een klap verdwijnen. “De startsalarissen in het primair en voortgezet onderwijs zijn nagenoeg gelijk, maar na tien jaar, als je ouder wordt, gaan er echt verschillen ontstaan.”

Slob geeft aan dat er extra geld nodig is, maar dat dit in een volgende kabinetsperiode geregeld moet worden. “Als je vindt dat die cao-ongelijkheid weg moet, dan zal er natuurlijk wel extra geld bij moeten. Daarmee worden de salarisverschillen gelijkgetrokken.”

AVS-voorzitter Petra van Haren: “Als één cao betekent gelijkschakeling van arbeidsvoorwaarden, dan sluit dit aan bij de claim van de AVS die al een aantal jaren eerder is neergelegd.” Vice-voorzitter Ingrid Doornbos reageert via Twitter: “De toename van de personeelstekorten in het primair onderwijs stopt niet om te wachten op een nieuw kabinet. Daarom is investeren NU nodig, anders is STRAKS het onderwijs van belabberde kwaliteit!”
 

Links