Hoewel op veel plaatsen schoolzwemmen wordt afgeschaft door bezuinigingen, moeten scholen aandacht blijven besteden aan de zwemvaardigheid van kinderen. Dat zegt André de Jeu, directeur van de Vereniging Sport en Gemeenten, in het Nederlands Dagblad.

“Scholen zijn de belangrijkste plekken om problemen met zwemvaardigheid te signaleren”, aldus De Jeu. “Als kinderen niet kunnen zwemmen, kunnen scholen het gesprek aangaan met de ouders om duidelijk te maken dat zwemmen, zeker in Nederland, heel belangrijk is.” In veel gemeenten verdwijnt door de bezuinigingen het schoolzwemmen uit het programma. Nog zo’n 40 procent van de gemeenten subsidieert schoolzwemmen, maar dat percentage zal nog verder dalen, verwacht de Vereniging Sport en Gemeenten. “Schoolzwemmen is vooral voor allochtone gemeenschappen en mensen met lagere inkomens van betekenis voor het behalen van zwemdiploma’s. Zij zijn veel afhankelijker van schoolzwemmen en het verdwijnen ervan kan problematisch worden.”

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.

Gerelateerd nieuws