Kinderen bewegen meer als er genoeg ruimte is om te spelen tijdens het speelkwartier. Besteed tijdens gymlessen aandacht aan spelletjes en sporten die leerlingen op het schoolplein kunnen doen. Stimuleer leerkrachten om kinderen aan te moedigen of zelfs mee te doen aan activiteiten op het schoolplein. Dat zijn enkele conclusies uit het onderzoek van bewegingswetenschapper Mirka Janssen, die daarop eind november promoveerde bij VUmc.
 
Janssen voerde het door VUmc/Hogeschool van Amsterdam ontwikkelde bewegingsprogramma PLAYgrounds uit op vier scholen, met als referentie vier controlescholen waar het programma niet draaide. PLAYgrounds verdubbelde het percentage basisschoolleerlingen dat voldoende beweegt tijdens het speelkwartier, van 38,7 naar 77,3 procent. Vooral meisjes en kinderen van 10 tot 12 jaar werden door het schoolpleinprogramma extra actief.

Indeling schoolplein
PLAYgrounds richt zich zowel op het fysiek aanpassen van het schoolplein als het gebruik van het schoolplein zelf. Zo wordt bijvoorbeeld het schoolplein ingedeeld in speelvelden, zijn er aangepaste pauzeroosters om meer speelruimte te creëren en krijgt elke klas een eigen tas met spelmateriaal dat aansluit bij de leeftijd. Ook tijdens gymlessen is er extra aandacht voor spelletjes en sporten die kinderen op het schoolplein kunnen doen, wat vervolgens ook gebeurt. Ten slotte krijgen leerkrachten een actievere rol in het aanmoedigen van kinderen en af en toe zelf mee te doen aan activiteiten. Ook dit heeft een positief effect op het beweeggedrag van kinderen.

Volgens de Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen zou elk kind een uur per dag ‘matig intensief’ moeten bewegen. Het speelkwartier alleen is dus te kort. Het PLAYground programma kan worden ingezet om structureel beweeggedrag bij kinderen te stimuleren. Het programma is opgenomen in een database van het RIVM Centrum Gezond Leven en is beschikbaar voor scholen. 
 

Links

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.

Gerelateerd nieuws