Cross-mentoringprogramma AVS en NL2025 in de Volkskrant

In het cross-mentoringprogramma van de AVS en NL2025 willen schoolleiders en topvrouwen uit het bedrijfsleven, de culturele sector en de publieke sector van elkaar leren. De Volkskrant schrijft over de ontmoeting van basisschooldirecteur Mariska Zwart met bestuursvoorzitter Stephanie Hottenhuis van accountants- en adviesorganisatie KPMG.

Hoe kan de rol van de schoolleider versterkt worden? Dat is de centrale vraag in het cross mentoring-programma waarbij schoolleiders en ceo’s van grote bedrijven over en weer van elkaar leren. Daarnaast is een belangrijke vraag hoe het schoolleiderstekort kan worden teruggedrongen.

Zoals Hottenhuis en Zwart zijn er nog twaalf koppels. Ze zijn samengebracht door de AVS en NL2025, een beweging waarin leiders uit kunst, cultuur, wetenschap, sport en bedrijfsleven zich inzetten voor een betere toekomst van Nederland.

“Niets is zo verhelderend als de blik van de buitenstaander”, zegt Merel van Vroonhoven, die het cross-mentoringprogramma bedacht. “Leidinggevenden in het onderwijs en het bedrijfsleven worstelen met dezelfde vragen’, zegt ze in de Volkskrant. Over leiderschap, over hoe je het goede voorbeeld geeft of zorgt dat je team excelleert.” De voormalige bestuursvoorzitter van de Autoriteit Financiële Markten laat zich momenteel omscholen tot leraar in het speciaal onderwijs. Ze schrijft er columns over in de Volkskrant.

De deelnemers aan het programma helpen elkaar met praktische problemen. ‘Eén schoolleider gaf aan dat het schrijven van vacatureteksten veel tijd kostte’, zegt Van Vroonhoven. ‘Toen zei een topvrouw: wij hebben een hele afdeling die vacatures schrijft. Misschien kunnen we je ondersteunen.’

Hottenhuis en Zwart namen deel aan digitale bijeenkomsten met de andere koppels, waar ze discussieerden over het tekort aan schoolleiders. Het moet in november resulteren in een actieplan vol aanbevelingen, dat wordt aangeboden aan de minister van Onderwijs. 

In Kader Primair 1 lees je het verhaal van twee koppels. In Kader Primair 2 staat het verhaal van de ontmoeting van museumdirecteur Cathelijne Broers en schooldirecteur Isabelle Ferweda.

Links

Gerelateerd nieuws