Schoolleiders in het basisonderwijs krijgen meer tijd om te studeren. Staatssecretaris Dekker van Onderwijs trekt de komende jaren 40 miljoen euro (2017-2022) uit zodat schoolleiders vervangen kunnen worden wanneer ze zelf in de collegebanken zitten. ‘Dit biedt schoolleiders de kans om een master te halen en biedt jong talent de kans om ervaring op te doen als schoolleider’, aldus Dekker zaterdag op de Nationale Schoolleiders Top in Utrecht.

‘Schoolleiders zijn het fundament onder ons onderwijs. Daarom is hun opleiding ook zo belangrijk’, zegt Dekker. ‘Bovendien maken schoolleiders het verschil voor veel docenten, leerlingen en ouders. Ze smeden hechte teams, zorgen dat leraren de ruimte en het vertrouwen krijgen om hun werk goed te doen.’
 
 Schoolleiders krijgen nu al geld voor hun professionalisering, vanuit de cao-afspraken. Maar het komt nog te vaak voor dat een opleiding niet doorgaat of erg veel eigen tijd vergt, omdat er geen vervanging is. ‘Dat knelpunt willen we oplossen. In  het belang van de schoolleider, maar ook in het belang van het hele onderwijs’, zegt Dekker. ‘We streven naar een goede schoolleider voor elke school. Een masteropleiding kan daarbij helpen.’ De verwachting is dat jaarlijks 250 schoolleiders gebruik kunnen maken van de tegemoetkoming.
 
Dekker hecht al langer aan het professionaliseren van schoolleiders. Hij is daarom begonnen met de Nationale Schoolleiders Top, samen met de Algemene Vereniging Schoolleiders, de PO-Raad, het schoolleidersregister voor het primair onderwijs en NL2025, een platform van onder andere ondernemers, sporters, wetenschappers en kunstenaars dat zich inzet voor een betere toekomst van Nederland. 
 
 Vorig jaar kwamen schoolleiders uit het voortgezet onderwijs aan de beurt, dit keer is het primair onderwijs aan de beurt. In Utrecht kwamen 8 oktober voor het eerst meer dan vijfhonderd basisschoolleiders bijeen om ambities te stellen en plannen te maken voor hun school. Samen met ondernemers, topsporters en kunstenaars keken ze naar hun vak en zoeken ze naar manieren om creatieve en innovatieve verbeteringen door te voeren. Onder andere minister-president Rutte, schaatstrainer Gerard Kemkers en CEO van bol.com Daniel Ropers sloten aan om met de schoolleiders mee te denken.

Links

Gerelateerd nieuws

  • Nieuwe versie servicedocument Covid-19 van OCW

  • Meerderheid ouders geen voorstander van extra coronamaatregelen

  • Inschrijving EU-schoolfruit geopend

  • Voldoende personeel grote zorg voor schoolleiders