Schoolleiders in actie voor meer handen in de school

Iedere derde dinsdag van de maand een nieuwe actie

Sinds dinsdag 18 februari voeren schoolleiders actie voor meer handen in de school door lobby, het verspreiden van posters in de school en op social media. Het komende jaar lanceert de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) op iedere derde dinsdag van de maand een andere actievorm om de politiek aan te sporen tot actie. De volgende actie start op dinsdag 17 maart.

Meer handen in de school
Iedere maand staat een andere eis van schoolleiders centraal. In februari roept de AVS op tot meer handen in de school en vragen we schoolleiders om onderstaande posters op te hangen in je school en op social media te delen. “De werkdruk op scholen is enorm, zeker voor schoolleiders. Wij eisen op ieder school een conciërge en administratieve en ICT-kracht. In iedere normale organisatie, ook in Den Haag, heeft een directeur een facilitaire en administratieve ondersteuning, maar in het onderwijs moeten directies soms maar aan ploeteren. Dat kan niet langer, aldus Petra van Haren, voorzitter van de AVS. “Als er meer geld is voor ondersteuning van de directie en zijn team, komt er meer ruimte voor de leraren om zich te richten op de kwaliteit van onderwijs.”

Voorbeelden van schoolleiders die de actie al deelden:

E-mailbombardement
Afgelopen maand stuurden honderden schoolleiders een mail naar de fractievoorzitters van de Tweede Kamer. “Na de massale opkomst op de eerste stakingsdag, heeft de AVS op de tweede dag onder meer een e-mailbombardementgeorganiseerd. We willen daarmee aan de politiek duidelijk maken wat schoolleiders nodig hebben om goed onderwijs te kunnen bieden. Het doel is ook om de fractievoorzitters inhoudelijke input te geven om mee te nemen in hun verkiezingsprogramma’s. De politieke partijen zijn daar nu mee bezig. Het is ons doel dat het onderwijs hierin prioriteit nummer één wordt. Bovendien willen we dit jaar een beter gevuld koffertje op Prinsjesdag”, aldus van Haren. Tot aan de derde dinsdag van september loopt dan ook de meer permanente actie #wijschoolleiders willen een goed gevulde koffer op Prinsjesdag.

Actielijn tot verkiezingen 2021
Uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) onder duizend schoolleiders blijkt dat de schoolleiders veel redenen zien om door te gaan met actievoeren voor meer structurele investeringen, maar voorlopig zonder staking. De AVS kiest voor een rustige opbouw en heeft een actielijn opgezet tot en met de verkiezingen in 2021. We sluiten daarbij een staking niet uit, maar voorlopig gaan we eerst andere acties uitvoeren. Mocht het wel tot een staking komen dan overwegen meer schoolleiders het werk voor langere tijd neer te leggen. “We zien dat de schoolleiders die al wel voor staken zijn, dat ook voor meerdere dagen overwegen, maar we proberen het eerst nu eerst met maandelijkse acties voor elkaar te krijgen. We blijven structureel actievoeren totdat er structureel geld bij komt.

Op de hoogte blijven van toekomstige acties? Meld je aan voor de nieuwsbrief. 

Links

Downloads