Leerlingen in het voortgezet onderwijs kunnen ondanks de coronamaatregelen door met hun school- en praktijkexamens. Onderwijsminister Slob heeft met de scholen afgesproken dat zij open blijven om leerlingen klaar te stomen voor hun eindexamen. Dat meldt de NOS.

Of de centrale eindexamens op 7 mei ook echt door gaan staat nog niet vast. Minister Slob geeft aan dat hij tot 6 april de tijd heeft om daarover een besluit te nemen.

De regels voor de schoolexamens worden versoepeld. De schoolexamens hoeven niet meer tien dagen voor de start van de eindexamens afgelegd zijn, maar dit kan ook vlak ervoor.

Klachtenvrij
Scholen mogen ook mondelinge examens per telefoon afnemen. Ze mogen ook bepaalde onderdelen of opdrachten laten vallen als deze niet verplicht zijn en onder de huidige omstandigheden te zwaar zijn.
“Deze afspraken zijn ook gemaakt in overleg en met instemming van LAKS, dat de leerlingen vertegenwoordigt”, zegt Slob tegen de NOS. Alle leraren en leerlingen die deelnemen aan de school- en praktijkexamens moeten volledig klachtenvrij zijn.
 
1,5 meter van elkaar

Scholen doen er goed aan alvast de locaties te zoeken waar het centrale eindexamen kan worden afgenomen. Hierbij moet rekening gehouden worden dat de leerlingen 1,5 meter van elkaar moeten zitten. Soms betekent dit dat er meerdere ruimtes moeten zijn, bijvoorbeeld gymzaal en een aantal gewone lokalen, en meerdere surveillanten.

Links

Gerelateerd nieuws