Stichting Openbaar Primair Onderwijs Utrecht discrimineert niet als zij dit jaar het Sinterklaasfeest met Zwarte Piet viert. De openbare Professor Kohnstammschool van de stichting heeft voldoende laten zien dat zij haar verantwoordelijkheid neemt om te zorgen voor een discriminatievrije onderwijsomgeving. Dat oordeelde het College voor de Rechten van de Mens in een zaak die door een moeder was aangespannen.

De moeder wilde een Sinterklaasfeest zonder Zwarte Piet op school. Zij vindt dat de school haar kinderen blootstelt aan een karikatuur van mensen met een donkere huidskleur, door activiteiten waarin stereotiepe beelden als ‘dom’, ‘knecht’ en ‘donker’ naar voren zouden komen. Een school heeft de zorgplicht om leerlingen een discriminatievrije onderwijsomgeving te bieden. Het college stelde vast dat de Professor Kohnstammschool in de sinterklaastijd geen volledig discriminatievrije onderwijsomgeving biedt. Eind 2013 is de school de discussie hierover gestart. Ook kwam de MR bij elkaar om erover te praten. Het college ziet dat het bestuur van SPO Utrecht zich in een spanningsveld bevindt. De stichting heeft te maken met meerdere scholen, leraren en ouders. Dat betekent echter niet dat een school achterover kan leunen. De school heeft laten zien actie te ondernemen om te voldoen aan haar zorgplicht. Het College voor de Rechten van de Mens concludeert daarom dat de school op dit moment niet discrimineert door Zwarte Piet onderdeel te laten zijn van het Sinterklaasfeest. Wel verwacht het college het komende jaar verdere actie van de school om ervoor te zorgen dat Zwarte Piet zoveel mogelijk wordt ontdaan van discriminerende aspecten.

Bestuursvoorzitter Thea Meijer van SPO Utrecht is blij met de uitspraak. “We voeren al sinds de zomer een discussie op de scholen over het Sinterklaasfeest. Het college heeft dat gezien”, zegt ze in de Volkskrant.

Uit een enquête van Nu.nl blijkt dat ruim 14 procent van de middelbare scholen die Sinterklaas vieren dit jaar een aangepaste – bijvoorbeeld anders gekleurde – Zwarte Piet heeft.

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.

Gerelateerd nieuws