School moet ouders bijstaan in digitale opvoeding kinderen

Hoewel ouders zich zorgen maken over de internetrisico’s voor hun kinderen, mag 28 procent van de 6- tot 9-jarige kinderen alles alleen doen op het internet. Volgens general manager Martijn van Lom van de Benelux-afdeling van het Russische internetbeveiligingsbedrijf Kaspersky Lab moet het onderwijs ouders helpen hun kinderen veilig wegwijs te maken in de digitale wereld.

Meer dan 50 procent van de Nederlandse jonge kinderen zit gemiddeld een uur per dag op het internet, waarbij ruim 70 procent op een of andere manier gebonden is aan de spelregels van ouders. Terwijl 52 procent van de kinderen aangeeft dat ze voldoende uitleg van hun ouders krijgen, geeft 40 procent van de kinderen aan dat ze niet goed begrijpen hoe het internet werkt. Dit blijkt uit een nationaal onderzoek van onderzoeksbureau Qrius naar de eerste stappen van kinderen in de digitale wereld in opdracht van Kaspersky Lab. Voor dit onderzoek zijn 776 ouders en 776 kinderen ondervraagd.

Zorgen
84 procent van de ouders geeft aan dat hun kind geen vervelende ervaringen op internet heeft gehad; van de kinderen vertelt 11 procent dat ze wel eens iets hebben meegemaakt dat ze echt vervelend vonden, zoals een eng filmpje, een pesterij of vreemde mensen die rare dingen vragen om te doen. Ouders zijn zich ook bewust van deze internetrisico’s: 66 procent van de ondervraagde opvoeders meldt dat de kans bestaat dat hun kind nare ervaringen opdoet in de digitale wereld. Ouders maken zich vooral zorgen over het moment dat ze zelf geen toezicht meer kunnen houden op het digitale mediagedrag van hun kinderen.  Dit is met name als hun kind in de bovenbouw zit, geeft 68 procent van de ouders aan. Op dat moment hopen ze dat de leerkrachten hun kinderen goed begeleiden hierin. Wel blijkt uit het onderzoek dat kinderen nog relatief weinig dingen voor school doen op het internet: 80 procent doet heel af en toe of nooit iets voor school op het internet.

Van Lom van Kaspersky Lab is van mening dat ouders beter geholpen moeten worden om hun zorgen te verminderen. “Zowel het bedrijfsleven als het onderwijs moeten daarvoor de juiste instrumenten aandragen” , aldus de general manager. “Maar ook het onderwijs moet ouders helpen hun kinderen veilig wegwijs te maken in de digitale wereld.”

Kinderboek
In aanloop naar de Week van de Mediawijsheid presenteren kinderboekenschrijfster Marlies Slegers en Kaspersky Lab het boek ‘Kasper, Sky en de groene beer’. Dit kinderboek is bedoeld om kinderen van 6 tot en met 9 jaar op een leuke en educatieve manier kennis te laten maken met het belang van veilig internetten. Leraar van het jaar 2017, Tjeerd van den Elsen, heeft op 31 oktober  het eerste exemplaar overhandigd gekregen in kinderboekenwinkel Casperle in Amsterdam. 

Links

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.