Leraren moeten zelf kunnen kiezen of ze met een mondkapje en handschoenen voor de klas willen. Dat zegt voorzitter Petra van Haren van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) in BNR Nieuwsradio en een artikel in de Telegraaf.
 
Van Haren wees er in de uitzending op dat er in het buitenland soms wel met mondkapjes en handschoenen wordt gewerkt. Het kan een manier zien waardoor leraren zich prettiger voelen, ookal geeft het geen zekerheid of garantie. “Het RIVM heeft richtlijnen gegeven waarin het zegt dat afstand meer bepalend is dan mondkapjes. Dat is een brede maatschappelijke afweging. De scholen zijn de eerste sector die opengaat. Er heerst onzekerheid en er zijn zorgen bij leraren. Dat komt ook omdat je in andere landen ziet dat daar wel met mondkapjes en handschoenen wordt gewerkt.”
 
Uit een peiling van DUO Onderwijsonderzoek kwam naar voren dat ruim één op de drie basisschoolleraren het onverantwoord vindt om vanaf 11 mei weer voor de klas te staan. Garanties om coronabesmettingen in de klas te voorkomen zijn er niet, maar dat is volgens de AVS-voorzitter geen reden de scholen dicht te houden, ook al leven er veel zorgen bij leraren en ouders. “Er zijn duidelijke afspraken gemaakt. Ook voor mensen die in een risicogroep vallen. In het buitenland zijn diverse onderzoeken naar de risico’s voor scholen gedaan. Het risico om weer op te starten is klein. Als je in een risicogroep valt, ga dan met je leidinggevende/schoolleider praten. Overal zijn passende oplossingen voor te vinden.”

Links

Gerelateerd nieuws

  • Nieuwe versie servicedocument Covid-19 van OCW

  • Meerderheid ouders geen voorstander van extra coronamaatregelen

  • Inschrijving EU-schoolfruit geopend

  • Voldoende personeel grote zorg voor schoolleiders