Scholen vanaf 10 januari weer open

Vanaf vandaag zijn de scholen in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs na de vakantie weer open. Voor veel schoolleiders is dit goed nieuws, maar tegelijkertijd zijn er bij veel schooldirecteuren ook zorgen over bijvoorbeeld teamleden met een kwetsbare gezondheid en over het rond kunnen krijgen van de planningen. “Wij zien dat veel schoolleiders blij zijn met de heropening en we zien de zorgen ook”, aldus AVS-vicevoorzitter Ingrid Doornbos.

“Er wordt veel gevraagd van schooldirecteuren in deze tijd en wij steken ze dan ook graag een hart onder de riem”, aldus Doornbos. De scholen gaan weer open met eenzelfde set aan maatregelen als voor de vakantie, hiervoor zijn protocollen opgesteld.

Veel schoolleiders zijn blij dat ze de leerlingen weer mogen ontvangen op school. Zeker omdat leerlingen het beste leren als ze op school zijn. Veel schoolleiders hebben samen met hun teams – vaak al voor de vakantie -verschillende scenario’s voorbereid. “Tegelijkertijd is het spannend hoe het de komende weken loopt met de besmettingen en of er voor iedere klas een leraar beschikbaar is, die is voor schooldirecteuren vaak een fikse klus, ook vanwege het al bestaande personeelstekort. We moeten er dus alles aan doen om het zo veilig en werkbaar mogelijk te houden om te voorkomen dat de school straks helemaal dicht moet en we straks weer achterstanden moeten inlopen”. De AVS heeft bij het kabinet aangedrongen op een lange termijnvisie voor het onderwijs, goede ventilatie in alle schoolgebouwen en meer tijd voor het Nationaal Programma Onderwijs na Corona.

De komende week houdt de AVS een peiling onder schoolleiders om inzicht te krijgen in de specifieke situatie op scholen in deze eerste week.

Links