Basisscholen en scholen in het voortgezet onderwijs geven voor het tweede achtereenvolgende jaar meer uit dan dat er binnenkomt. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onlangs publiceerde.

In 2011 kwamen de scholen 171 miljoen euro tekort, een jaar eerder 190 miljoen. Ondanks het negatieve resultaat investeren de scholen nog altijd in onroerend goed. Hierdoor nemen de banktegoeden af en lopen de scholen financieel meer risico. Scholen geven het meeste geld uit aan personeel. Deze kostenpost bedroeg in 2010 en 2011 14 miljard euro. Het duurt relatief lang om investeringen in vastgoed en personeelslasten terug te brengen. Daardoor zijn de investeringen hoger dan de opbrengsten en teren scholen in op hun reserves.

De bank- en spaartegoeden van de scholen in het primair en voortgezet onderwijs zijn 2011 met 233 miljoen verminderd. Dit betekent voor 75 basisscholen en 65 scholen in het voortgezet onderwijs dat ze op korte termijn in ernstige financiële problemen kunnen komen. Cijfers over hoe de scholen er voor stonden in 2012 zijn nog niet bekend.

Links

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.

Gerelateerd nieuws