Bijna de helft (45,9 procent) van de onderwijsprofessionals vindt dat hun onderwijsinstelling onvoldoende beveiligd is tegen hackers. Ook geeft een derde (33,7 procent) van hen aan dat hun onderwijsinstelling de online privacy van haar leerlingen niet kan garanderen. Dat blijkt uit eigen onderzoek van SLBdiensten onder 303 onderwijsprofessionals.

Jeroen Borgsteede, algemeen directeur van SLBdiensten, noemt het zorgwekkend. Zeker met de komst van de nieuwe wetgeving op het gebied van databeveiliging en bescherming van persoonsgegevens vinden onderwijsinstellingen het belangrijk hun IT-infrastructuur en data goed te beveiligen.

Een derde van de ondervraagden (33,7 procent) geeft aan te denken dat hun onderwijsinstelling de privacy van haar leerlingen niet kan garanderen. Gegevens van leerlingen worden tegenwoordig online allemaal bijgehouden en eenvoudig via het netwerk gedeeld. Hacking, evenals digitaal pesten of andere sabotage, ligt dan op de loer.

Volgens Borgsteede is vaak een gebrek aan expertise en middelen de reden voor een ondermaats beveiligde online omgeving. 70 procent van de ondervraagden denkt dat hun collega’s onvoldoende kennis hebben van de nieuwe privacywetgeving. “Binnen onderwijsinstellingen zie je dat docenten ook vaak de ICT oppakken, maar hier geen expert in zijn.” Volgens de algemeen directeur zouden onderwijsinstellingen meer geld en tijd moeten vrijmaken om experts aan te nemen of op te leiden, zodat de online veiligheid van hun leerlingen en werknemers gegarandeerd kan worden.

Links

Gerelateerd nieuws