Rond de feestdagen gaan de scholen zoals elk jaar twee weken dicht. Het kabinet overwoog om de scholen aansluitend op de kerstvakantie dicht te houden, maar daar wordt vooralsnog van afgezien.

Het OMT bekeek afgelopen weken of met een eventuele verlenging van de kerstvakantie het aantal coronabesmettingen kan worden beperkt. Ze kwamen met dat idee omdat de herfstvakantie een gunstig effect leek te hebben op het aantal besmettingen. Het kabinet denkt echter dat de kerstvakantie meer dan de herfstvakantie een sociale tijd is met veel familiebezoeken. Zeker nu het aantal mensen dat tegelijk Kerst kan vieren beperkt wordt, voelen bewindslieden weinig voor een extra week waarin de familiebezoeken ‘uitgesmeerd’ zouden kunnen worden.

Het sluiten van de scholen heeft volgens premier Rutte bovendien grote nadelen. Er moet eerst goed worden gekeken wat het betekent voor de kinderen. Ook moet helder zijn of de scholen in die eventuele extra week afstandsonderwijs kunnen geven.

Nu niet aan de orde

Sluiting van de scholen om het coronavirus in te dammen, is daarom nu niet aan de orde. Maar later kan het alsnog een optie zijn, zei gezondheidsminister Hugo de Jonge op de coronapersconferentie van dinsdag 8 december. De Jonge zei dat niemand sluiting van de scholen wil, maar dat dat wel mogelijk blijft als er een strengere lockdown nodig is. ‘Dat is allemaal denkbaar, maar niet nodig als we onszelf in acht nemen en zelf zorgen dat we de besmettingsgraad naar beneden zien te krijgen’, aldus de minister.

Ook premier Mark Rutte zei in antwoord op vragen van de pers dat extra maatregelen in het onderwijs nodig kunnen zijn als de situatie anders wordt.  Maar hij wilde daar niet verder over speculeren. Hij zei wel dat het plan om de scholen na de kerstvakantie nog een week gesloten te houden nu niet aan de orde is.

Advies OMT

In het advies van het Outbreak Management Team (OMT) dat het RIVM op 7 december naar het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft gestuurd, staat dat er naar schatting 60 minder opnames op de intensive care-afdelingen van de ziekenhuizen zouden zijn als alle scholen nog een week na de kerstvakantie dicht zouden blijven. Er zouden dan naar schatting 200 mensen minder met corona in het ziekenhuis belanden.

Peiling schoolleiders

De meeste schoolleiders in het basisonderwijs zien geen heil in het verlengen van de kerstvakantie vanwege het coronavirus. Belangrijkste redenen zijn het belang van onderwijs, sociale veiligheid en de opgelopen achterstanden in het onderwijs. Dat blijkt uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) onder 1725 schooldirecteuren in het basisonderwijs. Er is ook een substantieel deel van de schoolleiders dat een verlengde vakantie wel ziet zitten, met name om het aantal besmettingen terug te dringen, uit veiligheid voor de medewerkers en om bij te komen van de intensieve weken.

LINK

Gerelateerd nieuws