Op 19 november zetten maar liefst 35 organisaties waaronder cateraars, groothandels, automatenleveranciers, producenten en leveranciers van watertappunten hun handtekening voor een gezonder voedingsaanbod op scholen in het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. Het Akkoord Gezonde Voeding op Scholen 2021-2025 is een initiatief van JOGG in samenwerking met het Voedingscentrum.

De schoolomgeving heeft grote invloed op het leven van jongeren. Een gezond voedingsaanbod op scholen biedt een belangrijke basis voor de leefstijl van deze jongeren. Het Akkoord Gezonde Voeding op Scholen (2021-2025) is een vervolg op het Akkoord van die van de periode 2016-2020. Met het Akkoord Gezonde Voeding op Scholen (2021-2025) leveren alle partijen de komende vijf jaar een belangrijke bijdrage aan het stimuleren tot een gezondere keuze van eten en drinken op scholen, door deze keuze zichtbaar gemakkelijker en aantrekkelijker te maken. Het Voedingscentrum heeft richtlijnen opgesteld zodat alle middelbare en mbo-scholen hun kantine gezond kunnen maken.

Het Akkoord Gezonde Voeding op Scholen is een initiatief van JOGG en richt zich op alle individuele scholen in het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. Deelnemers (zie hieronder) aan het Akkoord zorgen ervoor (direct als cateraar of indirect als leverancier) dat het aanbod van eten en drinken op scholen minimaal voldoet aan niveau ‘Zilver’ volgens de Richtlijn van het Voedingscentrum. Bij niveau Zilver bestaat ten minste 60 procent van het aanbod uit gezondere broodjes, fruit, salades en andere gezondere producten. Water om te drinken is altijd beschikbaar. Voor leerlingen is het extra makkelijk om een gezondere keuze te maken, want die producten liggen vooraan en op de meest aantrekkelijke plekken. Bovendien streven de deelnemers naar niveau ‘Goud’ op de helft van de scholen waar zij het aanbod van eten en drinken verzorgen. Ook verkennen ze gezamenlijk hoe de eetomgeving in de nabijheid van scholen gezonder gemaakt kan worden.

Deelnemers Akkoord Gezonde Voeding op Scholen 2021-2025

5th Season Fruit, Aqua Chain, Bazqet, Bright Trade, Cater Concept, Catermaat, Charlie’s Organics, Cirfood, Coca-Cola, CSM Bakery Solutions, Farmer Brothers, Food2Smile, Fruitfunk, Greenco Packing BV, Join The Pipe, Koninklijke Peijnenburg, KRNWTR, Langerak de Jong, Level Up Catering, Markies Catering, Mars Nederland, MERKKwater, Ological, Oranka Vruchtensappen BV, Sligro, SoPure, Spadel Nederland, Sprankle, St. Dat Lust Ik Wel, Stapfoods, Van Leeuwen Catering, Vending@Work, Vital4Skool, Waterlogic en WDM Schoolcatering.

Er sluiten zich in de toekomst naar verwachting nog meer partijen aan. 

Link