Dekkingsgraad eind september: 88,2 procent

Hoewel het derde kwartaal de financiële positie van ABP verbeterde, kwam de dekkingsgraad in september uit op 88,2 procent, 1,8 procent onder de gestelde grens van 90 procent. ABP zit dus nog steeds in de ‘gevarenzone’, waardoor het verlagen van de pensioenen in 2021 een reële mogelijkheid is.

Het eerste kwartaal verslechterde de financiële positie vanwege de coronacrisis. Vanwege betere beleggingsresultaten en een daling van de gemiddelde levensverwachting verbeterde deze positie in het derde kwartaal: de dekkingsgraad steeg naar 88,2 procent. De minimale dekkingsgraad die minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft gesteld, is echter 90 procent. Deze grens is al versoepeld, want normaal gesproken zou de dekkingsgraad eind dit jaar 104,2 procent moeten zijn. Met een dekkingsgraad van 88,2 procent zou het fonds de pensioenen volgend jaar moeten verlagen. Daarmee zit het ABP-pensioen in de gevarenzone.

Het bestuur van ABP neemt in januari 2021 een voorlopig besluit over het verlagen van de pensioenen. Dat doet het bestuur op basis van de dekkingsgraad van 31 december 2020. 

Het ABP heeft een animatie gemaakt die de belangrijkste momenten toont rondom het verlagen van de pensioenen.

Links

Gerelateerd nieuws