Redo: ‘Inclusie is dat je niet eens ziet dat iemand anders is’

Breakdanser Redouan Ait Chitt openingsact op AVS Congres

Redouan Ait Chitt (1989) werd bij het grote publiek bekend vanwege zijn deelname aan de talenten jacht Every Body Dance Now. Vijf jaar later ging hij er met ‘de Zwaan’ vandoor: de meest prestigieuze dansprijs van Nederland. Met ILL-Abilities, zijn internationale dansgroep met dansers met een fysieke beperking, reist hij de hele wereld over. Dat ‘Redo’, meest inspirerende talent in de Community Top 100, meer kan dan alleen dansen ontdek je bij het AVS Congres op 15 maart 2024.

Hoewel zijn lichaam niet voldoet aan het stereotype ‘danslichaam’, is hij een van de beste breakdancers in Nederland. Op 15 maart opent hij het AVS Congres in Nieuwgein, waar hij zijn inspirerende verhaal deelt over veerkracht, kansen en inclusie.

Op veertienjarige leeftijd ontdekte Redouan, oftewel Redo, de wereld van breakdance. “De combinatie van muziek en vrijheid van beweging, waarin ik me helemaal kon verliezen, trok me meteen aan.” Ondanks fysieke uitdagingen als een kortere rechterarm, beperkt aantal vingers en een prothese, omarmt Redo het idee van inclusie. Voor hem betekent inclusie dat je niet eens ziet dat iemand anders is of anders doet.

Dansen, benadrukt Redo, overstijgt alle beperkingen en drempels. “Ik ben geboren met een zes-nul achterstand,” zegt hij. Ondanks zijn unieke fysieke kenmerken weigert Redo te spreken over ‘beperkingen’ of ‘handicaps’. Hij gelooft in het vermijden van labels en het omarmen van diversiteit.

Onderwijs speelt sleutelrol in bevorderen inclusie

Onderwijs, volgens Redo, speelt een sleutelrol in het bevorderen van inclusie. “Ik wilde geen aparte behandeling op school. Ik wilde me gelijkwaardig voelen aan de rest.” Hij benadrukt het geluk om op een reguliere basisschool te zitten waar iedereen welkom was.

Redo pleit ervoor dat kinderen zelf hun grenzen ontdekken. Hij weigerde in zijn jeugd hulpmiddelen te gebruiken die artsen aanboden. “Je moet zelf aangeven wat je nodig hebt. Daar word je sterker van.”

Deze mentaliteit, geïnspireerd door zijn vader, draagt hij over naar schoolleiders op het AVS Congres. “Leraren kunnen je stimuleren en laten zien dat het oké is om fouten te maken. Maar we moeten ervoor waken dat we kinderen te veel pamperen. Ze zijn slim en voelen het als je ze anders behandelt.”

Voor Redo is groei mogelijk door te kijken naar kansen en mogelijkheden, niet door te focussen op grenzen. Hij benadrukt dat het vertrouwen geven aan kinderen met dromen en ambities essentieel is.

Met zijn inspirerende verhaal staat Redo symbool voor doorzettingsvermogen en het overwinnen van obstakels. Zijn boodschap aan de wereld is duidelijk: inclusie begint wanneer we niet de verschillen benoemen, maar elkaar accepteren zoals we zijn. In de wereld van Redouan Ait Chitt zijn er geen excuses en geen limieten, alleen mogelijkheden om te groeien, te leren en te schitteren.

Meer kracht voor meer kids, dankzij jou

Dit jaar is het Jeugdfonds Sport & Cultuur samen met AVANS+ hoofdsponsor van het AVS Congres.

Petra Bosman, directeur Jeugdfonds Sport & Cultuur:

‘Wij willen dat elk kind mee kan doen met sport en cultuur. Ook als er thuis niet genoeg geld is. Meedoen helpt kinderen zich fysiek, mentaal, sociaal en creatief te ontwikkelen. Dat helpt hen niet alleen op school, maar ook in de toekomst. Schoolleiders en leerkrachten hebben een cruciale rol in het leven van een kind. Zij zien wat een kind kan, wil en nodig heeft. Iedereen op school kan daarom Meerkracht worden voor het Jeugdfonds. Op die manier geef jij, met je schoolteam meer kids meer kracht! Zo zorgen we er met elkaar voor dat alle kinderen de toekomst krijgen die ze verdienen.’

Reserveer je kaart

AVS Congres 2023