Tenminste 94 procent van de kinderen haalt het A-diploma. Minister Schippers van Volksgezondheid vindt dat zij daarmee voldoende zwemvaardig zouden zijn. De Reddingsbrigade en de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) reageren geschokt op dit schriftelijke antwoord van de minister op de vragen van kamerleden Leijten (SP) en Van Dijk (SP) over de afnemende zwemvaardigheid, aldus Metro op 15 september. “Het heet niet voor niets zwemdiploma ABC, het is een integraal diploma.”

“Het is niet bewezen dat afnemende zwemvaardigheid het gevolg is van het afschaffen van het verplichte zwemonderwijs. Ondanks de afschaffing haalt 94 procent van de kinderen minimaal een zwemdiploma”, reageert minister Schippers schriftelijk op 8 september. Volgens Schippers is een van de oorzaken dat kinderen minder goed kunnen zwemmen (ook al hebben zij een zwemdiploma) gelegen in het feit dat kinderen steeds minder vaak gaan zwemmen. Daarnaast is de minister van mening dat de zwemvaardigheid van kinderen primair een verantwoordelijkheid is van de ouders. “Het is in die zin dan ook aan de ouders om te bepalen wat zij een voldoende zwemniveau voor hun kind(eren) vinden.”
Alleen met een volledig zwemdiploma ABC is een kind zwemvaardig, reageren de Reddingsbrigade en de KNZB. Zij betwisten het standpunt van de overheid dat kinderen met zwemdiploma A voldoende zwemvaardig zijn. “Dan is het een kwestie van tijd voordat meer kinderen gaan verdrinken”, reageert Raymond van Mourik, directeur van de Reddingsbrigade, die de terugkeer van schoolzwemmen bepleit.
Wat Van Mourik betreft komt het schoolzwemmen in een nieuwe vorm terug op school, in samenwerking met gemeente, zwembaden en ouders die een bedrag moeten bijleggen. “Als we nu niets doen, zal het aantal verdrinkingen vrijwel zeker blijven toenemen. Het duurt jaren om het zwemvaardigheidsniveau weer op peil te brengen.”
 
Download het kamerstuk
 

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.

Gerelateerd nieuws

  • Nieuwe versie servicedocument Covid-19 van OCW

  • Meerderheid ouders geen voorstander van extra coronamaatregelen

  • Inschrijving EU-schoolfruit geopend

  • Voldoende personeel grote zorg voor schoolleiders