Op dinsdag 16 april wordt de jaarlijkse Dag van de Gezonde Schoolkantine gevierd. Het Voedingscentrum vraagt met deze dag extra aandacht voor gezonde voeding op scholen. Staatssecretaris Blokhuis van VWS opent de dag met het uitreiken van een gouden Schoolkantine Schaal aan het FlexCollege in Den Haag. En door het hele land wordt een recordaantal van 168 Schoolkantine Schalen uitgereikt aan scholen met een gezondere schoolkantine. 
 
Om jongeren te helpen een gezonder eetpatroon te ontwikkelen, is een gezonde eetomgeving essentieel. En omdat jongeren een groot deel van hun tijd op school zitten, valt daar veel winst te behalen.
 
Sinds 2016 reikt het Voedingscentrum Schoolkantine Schalen uit, aan scholen die voldoen aan de Richtlijnen Gezondere Kantines. Scholen kiezen zelf of ze gaan voor een ‘zilveren’, ‘gouden’ of ‘ideale’ kantine. Een zilveren kantine bestaat voor minimaal 60 procent uit ‘betere’ keuzes en de gouden kantine voor minimaal 80 procent. Een ideale kantine voldoet voor 100 procent aan de Schijf van Vijf. Er wordt ook gekeken naar de uitstraling van de kantine. Scholen worden daarbij ondersteund door de Schoolkantine Brigade van het Voedingscentrum. 

Stijgende lijn
In 2016 zijn 78 Schoolkantine Schalen uitgereikt. In 2017 waren dat er 267 en in 2018 werden maar liefst 475 Schoolkantine Schalen uitgereikt. Voor het einde van dit jaar hoopt het Voedingscentrum een nieuw recorddoel van 650 Schalen te bereiken. Staatssecretaris Blokhuis: “Ik vind het geweldig dat steeds meer scholen aan de slag zijn met een gezonde schoolkantine. Daarmee maken we het voor kinderen en jongeren makkelijker om op school gezond te eten. Het is een van de afspraken in het Nationaal Preventieakkoord: vanaf 2020 bieden minimaal 950 scholen gezonde voeding aan in hun kantines. Ook buiten school zijn we volop bezig om gezond leven makkelijker te maken. Dat sluit dus heel mooi aan.”
 
Recente peiling
Uit een recente peiling van het Voedingscentrum waar 402 scholen uit het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs aan mee hebben gedaan, blijkt dat 57 procent voldoet aan de Richtlijnen Gezondere Schoolkantines. En 84 procent van de deelnemende scholen is van mening dat de school verantwoordelijk is voor gezond eten en drinken op school. Uit de peiling blijkt ook dat bij 84 procent van de scholen eet- of drinkgelegenheden in de buurt zijn, zoals cafetaria of supermarkten. 
 

Links

Gerelateerd nieuws