Het aantal excellente scholen is tot een recordaantal gestegen: 54 nieuwe scholen mogen voortaan het predicaat excellent dragen. Daarmee komt het totaal aantal excellente scholen op 184.
 
Het aantal excellente scholen is sinds de uitreiking van het predicaat in 2012 fors gegroeid. In het primair onderwijs gaat het om een ruime verdubbeling, van 31 naar 69 scholen. In het voortgezet onderwijs is het zelfs een verviervoudiging en stijgt het aantal excellente afdelingen van 22 naar 93.
 
Met 69 heeft het primair onderwijs de meeste excellente scholen. Op het vmbo zijn er 34 afdelingen die excelleren, het speciaal onderwijs heeft 22 predicaten, havo 22, vwo 24 en het praktijkonderwijs 13.
 
Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs is blij met de groei. “Scholen weten steeds vaker het onderwijs op een hoger niveau te brengen. Dat is een prachtige ontwikkeling.” Dekker zou nog wel meer excellente scholen willen zien: “We moeten geen genoegen nemen met voldoende. We moeten gaan voor excellent.” Volgens Dekker is het ook goed dat alle verschillende schoolsoorten excelleren. “Het moet niet uitmaken op welk niveau je onderwijs krijgt: het moet overal goed zijn. Daarom is het mooi om te zien dat zoveel verschillende soorten scholen het predicaat hebben behaald.”
 
Een onafhankelijke jury, onder leiding van Jet de Ranitz, beoordeelt of een school de erkenning verdient. Het predicaat is drie jaar geldig. Met een vlag, een bordje én de titel kunnen de scholen laten zien dat ze uitblinken.
 
Volg uitreiking via social media
Volg vandaag de uitreiking via de website, Twitter, #excellentescholen en Facebook – pagina Excellente scholen.
Alle deelnemende scholen zijn uitgenodigd hier een actieve bijdrage aan te leveren, foto’s en filmpjes te posten en te twitteren.

Links

Gerelateerd nieuws