Minister Slob handelde in strijd met de vrijheid van onderwijs toen hij het bestuur van het Cornelius Haga Lyceum opdroeg te vertrekken. Dat oordeelt de rechtbank Amsterdam. De minister droeg eerder de Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO) op het bestuur te vervangen omdat de school niet voldeed aan de ‘burgerschapsopdracht’ en omdat er sprake zou zijn van financieel wanbeheer. De veiligheidsdienst AIVD waarschuwde een jaar geleden ook voor ‘salafistische aanjagers’ rondom de school.

Slob en de inspectie vinden dat het Haga Lyceum een andere, actievere invulling moet geven aan het burgerschapsonderwijs. Volgens de rechters gaat de onderwijsminister hierin te ver: sinds 2006 zijn scholen weliswaar verplicht om aandacht te besteden aan burgerschap en sociale integratie, maar hoe dat wordt ingevuld valt binnen de vrijheid van onderwijs.

Volgens de rechtbank is er ook geen sprake van financieel wanbeheer. De onrechtmatige uitgaven die zijn aangetroffen in de administratie waren al langer bekend bij de inspectie en daarover is destijds geen alarm geslagen. Bij het lyceum was op vier punten sprake van onrechtmatige uitgaven en van ‘zelfverrijking’ bij het bestuur. Volgens de rechtbank gaat het hierbij niet om een ‘algeheel financieel wanbeleid’.

De rechtbank vindt de aantijging dat er sprake zou zijn van ‘salafistische aanjagers’ overdreven. Volgens de rechters vormt dit geen groot risico voor de leerlingen. Enkele aanjagers zouden nauwelijks bij de school betrokken zijn en van anderen is niet zeker of zij een omstreden gedachtengoed hebben.

Minister Slob gaat in hoger beroep tegen het vonnis.

Links

Gerelateerd nieuws

  • Doorstroom vmbo-havo en havo-vwo wettelijk geregeld

  • Aanmelden Innovatietraject nieuwe schooljaar voor vo-scholen

  • Corona-protocol volledige heropening voortgezet onderwijs

  • Quarantaine na vakantie geen geldige reden voor schoolverzuim