Project TUSIM: Europese schoolleiders speken over digitale transformatie in het onderwijs

Tusim in Den Haag

Hoe staat het met de digitalisering in het onderwijs? Het project TUSIM brengt schoolleiders en beleidsmakers uit verschillende landen bijeen die samen verkennen welke ontwikkelingen er al gaande zijn op dit gebied. Tegen welke problemen lopen schoolleiders en onderwijsbestuurders aan? Wat hebben zij nodig om de complexiteit van digitale transformatie te begrijpen en hierin een strategie te ontwikkelen?

TUSIM, dat staat voor Technological Update In School Management, is een samenwerking van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) en schoolleidersverenigingen ESHA (Europa), Mamak MEM (Turkije) en ADSLL (Spanje). Begin juni vond de eerste uitwisseling plaats in Nederland. Op het programma stond onder andere een informatieve netwerkbijeenkomst over de digitaliseringspraktijk bij de Internationale School Utrecht (ISU). Daar werd duidelijk dat de context per land verschilt, maar dat de uitdagingen van schoolleiders vergelijkbaar zijn. Bijzonder inspirerend was ook een dialoogsessie met Remco Pijpers, strategisch adviseur digitale geletterdheid, ethiek en digitalisering bij Kennisnet. Hij sprak over de morele dilemma’s in digitaliseringsprocessen en de noodzaak van een ethiek kompas bij het bepalen van beleid en strategie hierin.

Later dit jaar vindt een nieuwe ontmoeting plaats in Turkije en begin 2023 in Spanje. De uitkomsten van het TUSIM project worden gebruikt als input voor DigiLEAD. Dit Europese project komt tegemoet aan de behoefte voor het bijscholen van schoolleiders om digitale strategieën op hun scholen te ontwikkelen en te implementeren. Hieruit moet een Europese training voortvloeien die via ESHA toegankelijk wordt voor alle schoolleiders.