Onderwijs, zorg en veiligheid: vooral die terreinen profiteren van de 300 miljoen euro die het kabinet beschikbaar stelt boven op de 1,2 miljard waarover eerder al een akkoord werd bereikt. Dat staat in de Prinsjesdag-stukken die uitlekten via RTL Nieuws.

Voor 2017 en de jaren daarna geeft het kabinet dus in totaal 1,5 miljard euro extra uit. Vóór de zomer besloten regeringspartijen VVD en PvdA al tot extra uitgaven van 1,2 miljard euro. Op Prinsjesdag komt daar nog eens 300 miljoen euro bij. Dat geld gaat naar onderwijs, zorg en veiligheid.

Het ministerie van OCW krijgt volgend jaar 200 miljoen extra. Tien miljoen daarvan is bestemd voor cultuur. De rest besteden coalitiepartners VVD en PvdA vooral aan onderwijs voor asielzoekerskinderen en het wegwerken van onderwijsachterstanden. Ook komt er een project om gelijke kansen voor kinderen te bevorderen.

Arme kinderen
Voor het bestrijden van armoede onder kinderen komt structureel 100 miljoen euro per jaar beschikbaar. Dit is vooral belangrijk voor de PvdA, die het aantal arme kinderen de laatste jaren zag toenemen. Het is niet de bedoeling dat hun ouders het geld krijgen, maar dat de kinderen in natura krijgen waar ze behoefte aan hebben. Zoals zwemles, schoolreisjes, sportspullen, schoolspullen en kleding. Hoe de regeling precies gaat werken, wordt nog bekeken.
Gezinnen met lage inkomens profiteren van een verhoging van het kindgebonden budget.

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.

Gerelateerd nieuws