Op donderdag 10 november organiseerde de AVS, in samenwerking met schoolleider Henriëtte van der Voort, voor de achtste keer een conferentie voor vrouwelijke schoolleiders. Thema dit jaar was: ‘jij bent de bron’, over plezierig leiderschap. Hoewel wat minder bezoekers dan andere jaren, waren de stemming en sfeer prima. “De kleinschaligheid vind ik prettig. Je komt elkaar telkens tegen. De verbondenheid is groot. De locatie is prachtig en leent zich er ook goed voor.” Inhoudelijk viel er ook veel te halen in de workshops.

Louise van Nispen is de inleidende centrale spreker. Op haar 28e wordt zij al directeur van de evenemententak van Reed Business en leidt het grootste verandertraject binnen dit bedrijf. Bijzonder, omdat alle collega’s op haar niveau man en 40-plus zijn. Vanwege haar doorzettingsvermogen en enthousiasme ontving ze afgelopen jaar de Kridatie Jong Talent Trofee, een prijs voor jong, vrouwelijk managementtalent. Haar verhaal illustreert dat je met lef, optimisme en een beetje geluk ver kan komen. Haar weg is er een van vallen en opstaan. Nadat ze een zomer lang meedenkt over de toekomst van het bedrijf, wil ze heel graag aan het hoofd staan van de nieuwe organisatie. Hoewel ze getwijfeld heeft (als een vrouw), neemt ze – met lef – de stap (als een man). Een bedrijf leiden (als vrouw), is niet altijd even gemakkelijk (keihard werken, reorganisaties, politieke spelletjes) en soms wordt ze in het diepe gegooid en is het een harde leerschool. Haar bevallingsverlof is gedeeltelijk ook een bezinningsperiode, waarin ze nadenkt over wat er kan verbeteren. Na haar verlof heeft ze het geluk dat ze een nieuwe baas krijgt, die geen politieke spelletjes speelt. Ze krijgt het mandaat medewerkers te ontslaan die niet goed functioneren. Ze ontdekt ook weer het plezier in leiderschap. Via heldere doelstellingen, keuzes, taken en verantwoordelijkheden, duidelijke communicatie, waardering van initiatieven van medewerkers en het vieren van successen vindt ze de weg terug naar ‘love what you do’. Plezierig leiderschap is volgens de jonge leidinggevende “een baas die vertrouwen geeft, geen politieke spelletjes speelt, doet wat hij zegt en duidelijke keuzes maakt.” De trofee is de bevestiging dat ze op de goede weg is.

Na een korte pauze, waarin er al veel over en weer wordt gepraat tussen de deelnemers, gaan de conferentiegangers naar een van de drie workshops. Na de lunch volgen ze een tweede workshop (zie ‘de workshops’). De dag wordt afgesloten met het cabaretduo Amarant. Met een luchtig aan elkaar gepraat liedjesprogramma over ‘vrouwen met lef’, ‘vrouwenpraat, mannentaal’, ‘werkende (huis)vrouwen’ en ‘later als je groot bent..’ sluiten zij de dag toepasselijk af. Na afloop krijgen de deelnemers een ‘plezierig’ bloemetje.

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.

Gerelateerd nieuws

  • Nieuwe versie servicedocument Covid-19 van OCW

  • Meerderheid ouders geen voorstander van extra coronamaatregelen

  • Inschrijving EU-schoolfruit geopend

  • Voldoende personeel grote zorg voor schoolleiders