De blik naar buiten en de wereld naar binnen

Sjanny Kusters dacht dat zij haar ondernemerszin als interim-directeur moest beteugelen op de scholen waar zij komt. Bang om binnen te vliegen met een dozijn enthousiaste ideeën, maar daarmee geen duurzame schoolorganisatie achter te laten. Niets blijkt minder waar, ontdekte Kusters tijdens haar deelname aan de leergang Ondernemend Leiderschap van AVS Academie. “Voor het ontwikkelen van een solide onderwijsorganisatie is het juist nodig wél naar buiten kijken. Ik heb geleerd dat je als directeur het verschil kunt en moet maken in de verbinding en samenwerking met maatschappelijke partners rondom de school.”

Stevig netwerk, sterke school

We leven in een wereld die snel en ingrijpend verandert. Of het nu om technologische ontwikkelingen gaat, de manier waarop we leven of sociale verhoudingen. Dit heeft grote impact op het leven en de toekomst van kinderen en dus ook op het werk en de rol van de schoolleider. Meer dan ooit is het van belang dat de schoolleider kijkt naar wat er speelt in de samenleving. Zich afvraagt wat dat voor het onderwijs betekent en dan koers bepaalt. Wat geef je kinderen mee waardoor ze zich straks staande kunnen houden in de wereld en er een positieve bijdrage aan kunnen leveren?

“Een school die de buitenwereld naar binnen haalt, dat levert winst op”, aldus Kusters. “Samenwerking met instanties en organisaties uit de buurt kan de school ontlasten en verbetert en verrijkt het onderwijs op de lange termijn. De leergang Ondernemend Leiderschap heeft mij laten zien hoe belangrijk het is dat je als schoolleider een stevig netwerk rondom de school bouwt. Met relevante partijen de relatie en samenwerking aangaat, die warm houdt, versterkt en bij succes uitbreidt. Dan maak je het verschil.”

Leergang Ondernemend Leiderschap 2022
Sjanny Kusters tijdens de afronding van de leergang bij Google.

Ondernemers richten de blik naar buiten

Iedere lesdag van de leergang is een cadeautje. Een nieuwe uitdagende leeromgeving die inspireert en nieuwsgierig maakt. Deelnemers ontmoeten professionals uit het bedrijfsleven en leidinggevenden bij maatschappelijke en culturele instellingen. Een unieke aanpak die schoolleiders helpt om met een frisse blik naar ontwikkelingen binnen het onderwijs en de eigen school te kijken. Zo kreeg Kusters onder andere een inkijkje bij Google en sprak zij met directeur Marieke van Schijndel en Hoofd Publiek en Educatie Marleen Hartjes van Museum Catharijneconvent.

Kusters: “De theorie die je tijdens de leergang aangereikt krijgt en de reflectie waartoe je wordt uitgedaagd, maken dat je het maximale uit deze ontmoetingen haalt. Ik kreeg bijvoorbeeld de opdracht om te kijken wat het leiderschap van deze mensen kenmerkt en welke aspecten ik daarvan bij mezelf terug zie of verder kan ontwikkelen. Zo ontdekte ik dat ik mijn kracht en wil om te verbinden nog veel meer in kan zetten dan ik tot nu toe deed.”

De leergang heeft de kijk van Kusters op het schoolleiderschap verrijkt op een manier die ze niet verwacht had. “De ontmoetingen met leiders buiten het onderwijs hebben me aangemoedigd om lef te tonen in mijn leiderschap. Niet krampachtig vasthouden aan bekende structuren, maar wat meer risico durven nemen. Gewoon maar gaan doen en wat succesvol is in kleine stappen verder ontwikkelen. Ik hang mijn ondernemerszin dus zeker niet aan de wilgen!”   

Sjanny Kusters
Sjanny Kusters, interim-directeur bij Saltomontessorischool de Trinoom in Eindhoven

Sjanny Kusters is interim-directeur bij Saltomontessorischool de Trinoom in Eindhoven. Wil je net als zij de ondernemer in jou naar boven halen, inspirerende professionals van buiten het onderwijs ontmoeten en interessante bedrijven bezoeken? Op 8 december 2022 starten we weer met de leergang Ondernemend Leiderschap van AVS Academie. Kijk voor meer informatie of om je aan te melden op onze website.

Gerelateerd nieuws