Peuters en kleuters steeds vroeger zelfstandige mediagebruikers

Nederlandse gezinnen hebben veel media in huis, vooral de tablet is in opmars. Een op de drie gezinnen bezit er één en 66 procent van alle kleuters met een tablet thuis speelt er regelmatig mee. Toch blijven de TV en het kinderboek de favoriete media onder jonge kinderen, blijkt uit onderzoek van IeneMieneMedia naar het mediagebruik van peuters en kleuters. Ouders zien vooral positieve effecten op de ontwikkeling en vinden zichzelf verantwoordelijk voor het bijsturen van risicovol gedrag.

Uit het onderzoek onder ouders van kinderen tot en met 7 jaar, uitgevoerd door Stichting Mijn Kind Online in opdracht van Mediawijzer.net, blijkt dat door de opkomst van het touchscreen peuters en kleuters steeds vroeger zelfstandige mediagebruikers worden. Kinderen kijken gemiddeld vanaf hun eerste jaar TV en DVD, en zodra ze drie jaar zijn ontdekken ze de tablet, smartphone en laptop. Ouders zien positieve effecten op de ontwikkeling van taal, rekenen en motoriek. Ze maken zich wel zorgen over het zien van ongewenste reclame, te enge of sexy filmpjes, het niet kunnen stoppen en het in contact komen met verkeerde personen. Ouders denken dat ze slechte ervaringen het beste kunnen voorkomen door regels te stellen en door samen met hun kind media te beleven. Ouders vinden het hun taak om te zorgen voor een veilige omgeving voor hun kind, maar geven aan niet altijd te weten wat geschikte apps, websites en spelletjes zijn (46 procent), waar ze informatie over veilig internetgebruik kunnen vinden (52 procent) en wat een gebruikelijke hoeveelheid tijd is voor kinderen om per dag aan media te besteden (46 procent). Genomineerden voor de Media Ukkie Award 2012, en dus geschikte kindermedia, zijn bijvoorbeeld Buurman & Buurman, de websites Koekeloere, Kindertijd en Nijntje en de apps Job gaat slapen, Letterschool en Toca House. De onderzoeksresultaten zijn gepresenteerd tijdens de lancering van de Maand van Mediaopvoeding (mei) van Mediawijzer. net. Op de site staan handreikingen over hoe ouders en andere opvoeders het jonge kind kunnen helpen om op een bewuste manier met media om te gaan, zoals bijvoorbeeld een MQ-test (mediawijsheid test) voor opvoeders.

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.