Het onderwijs kan niet overal in het land meer gegarandeerd worden, volgens de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS). Het kabinet moet extra maatregelen nemen. “Als dit zo doorgaat hebben we straks niet een beetje een kwaliteitsprobleem, maar een crisis. Het gaat om de toekomst van ons land. Kabinet, grijp in!”, aldus AVS-voorzitter Petra van Haren op 3 oktober in EenVandaag.

petra-van-haren-03102019-play.png
Klik op de afbeelding om naar de video te gaan (opent in een nieuw venster)

“Het is bizar dat we moeten knokken voor een probleem dat zo overduidelijk is. Leerlingen die geen leerkrachten zien of naar huis worden gestuurd. Als we dit nu niet oplossen, hebben we straks een probleem in de samenleving”. Van Haren geeft aan dat de leerkrachtenvacatures oplopen tot ongeveer 10.000 in 2025. De vacatures voor schoolleiders lopen daarmee in de pas.

De AVS had eerder al, samen met andere vakbonden, aangedrongen om een noodpakket van 240 miljoen euro. Daar is nog geen gehoor aan gegeven.

Minister Slob van Onderwijs erkent dat de situatie ernstig is, maar vertaalt dat niet financieel. “We zien dat de personeelstekorten hard aankomen bij scholen. We zijn financieel bezig extra te investeren in het primair onderwijs. Er is 700 miljoen structureel beschikbaar voor het verhogen van salarissen en het aanpassen van de werkdruk. Premier Rutte heeft beloofd te kijken of er aanvullend extra geld kan komen.”

Op 3 en 4 oktober zijn de Algemene Financiële Beschouwingen in de Tweede Kamer. Op tafel ligt ook de onderwijsbegroting. PvdA-leider Asscher eist dat er meer geld wordt uitgetrokken voor leraren, als dat niet gebeurt dan dreigt hij om zijn steun voor het belastingplan in te trekken.
 

Op www.avs.nl/schoolleidergezocht houden we je op de hoogte van de acties en over de staking van 6 november aanstaande.

schoolleidergezocht-banner300.png

 

Links

Gerelateerd nieuws