Peiling Kennisnet: leraren onvoorbereid op gebruik tablets in de klas

Het laptop- en tabletonderwijs in het po en vo is de pioniersfase voorbij. Kinderen willen op school vaker werken met de tablet en leraren zijn positief over het gebruik van tablets. Toch is er nauwelijks aandacht voor de training van leraren. Dit blijkt uit een peiling in opdracht van Kennisnet.

Het onderzoek toont aan dat zo’n 65 procent van de leraren in po en vo minder dan vier uur ict-training heeft gekregen. Zij weten dus weinig over hoe ze het beste tablets en computers kunnen inzetten voor het onderwijs. Een grote meerderheid van 70 procent betwijfelt of het gebruik ervan leidt tot betere leerprestaties. Toch zijn er ook positieve ervaringen: ruim de helft van de leraren is positief tot zeer positief over de inzet van tablets. Ook ziet ruim een meerderheid de motivatie onder leerlingen toenemen en dat het leerproces efficiënter gaat.

Een ander opvallend resultaat uit het onderzoek is dat het voortgezet onderwijs een stap verder is in de invoering van ieder kind zijn eigen device. Vooral bij de schoolbrede structurele invoering blijft het primair onderwijs achter. In het basisonderwijs gaat er vaker een collectie apparaten door de school.

Kennisnet concludeert dat het ict-onderwijs allang de pioniersfase voorbij is. Wel valt nog een grote inhaalslag te maken bij het nadenken over de professionalisering van het lerarenteam en het digitale leermateriaal, zodat de keuze voor tablets aansluit op de visie op onderwijsbeleid. Die inhaalslag betreft ook de lerarenopleidingen. Een eerder onderzoek van Kennisnet toonde aan dat pabo-studenten nog steeds getoetst worden op ouderwetse krijtbordvaardigheden.
In totaal hebben 331 leraren uit po en vo meegedaan aan de peiling die is uitgevoerd in jul 2014 door Onderwijs Innovatie Groep (OIG) in opdracht van Kennisnet.

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.