De pabo van hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) heeft op 1 februari de nieuwe specialisatie ‘sportieve en gezonde school’ gepresenteerd. Vijf andere pabo’s nemen de specialisatie ook op in hun opleiding. De opleiding gaat in op signalering, educatie, omgeving en beleid van de gezonde school.

Zowel overheid als scholen willen meer aandacht besteden aan de gezondheid en leefstijl van leerlingen. Twee derde van de kinderen tussen 4 en 12 jaar eet onvoldoende groente en fruit en nog niet de helft van de kinderen tussen de 6 en 12 beweegt voldoende. Kinderen zitten te veel, de motorische vaardigheden nemen af en een op de vijf heeft overgewicht. Leraren op scholen signaleren of leerlingen gezond leven, geven voorlichting, zorgen voor een gezonde omgeving en maken beleid rondom de gezonde school. Dit vraagt ook om nieuwe professionals binnen de basisschool.

HAN Pabo is een van de zes pabo’s in Nederland die de specialisatie ‘sportieve en gezonde school’ opneemt in de opleiding voor leraren primair onderwijs. Studenten volgen deze specialisatie naast het standaard programma van de pabo. Leraren die al een diploma hebben, kunnen dit traject ook volgen als nascholingstraject.

Gerelateerd nieuws