Directievacatures in het primair onderwijs zijn steeds moeilijker in te vullen. Tussen nu en 2009 stroomt ongeveer 40 procent van de huidige schooldirecteuren uit. Onlangs startte hogeschool Driestar educatief in Gouda een proefproject om pabo-studenten te interesseren voor een leidinggevende functie op school.

De functie van schooldirecteur lijkt niet populair meer. Velen deinzen terug voor de talloze taken en ingewikkelde onderwerpen die tegenwoordig op het bordje van de directeur liggen. Directeuren zijn managers geworden, die met het lesgeven aan kinderen vaak weinig van doen hebben. Steeds meer directievacatures worden dan ook op andere manieren ingevuld: door de directeur van een collega-school of door het werken met een clusterdirecteur en locatieleiders. Hogeschool Driestar educatief geeft genteresseerde pabo-studenten nu de kans zich te bekwamen als toekomstig schooldirecteur. De minor (specialisatie) Leiderschap in het onderwijs in de pabo-opleiding leidt niet per definitie op tot schoolleider. Wel wordt geprobeerd talent op het spoor te komen, door studenten te laten ontdekken of ze geschikt zijn voor een leidinggevende functie. Elke student heeft een stageschool waar hij of zij in de keuken van het leidinggeven mag kijken. Omdat een directeur tegenwoordig met talloze wettelijke regelingen te maken heeft, worden de studenten daarin ook ondergedompeld. De studenten moeten zich behoorlijk inlezen in zaken als Arbo-beleid, WSNS, onderwijs aan zorgkinderen en de Wet primair onderwijs. Ook worden ze getraind in het voeren van gesprekken met collegas, ouders, bestuur en Inspectie. De belangstelling voor het proefproject is tegen de verwachting in erg groot. Mede vanwege de brede doelgroep krijgt het project subsidie van het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt (SBO).

Actueel
Kader Primair 6 – Februari 2006

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.

Gerelateerd nieuws