Opnieuw leren lopen

Ouders en grootouders zijn meestal volledig in de wolken wanneer een dreumes zijn eerste stapjes zet. Een nieuwe fase van groei en exploreren breekt aan. Later kan het soms voorkomen dat als gevolg van letsel of andere problemen iemand opnieuw die eerste stapjes zet in een proces van revalidatie. Een fase van – gedeeltelijk – opnieuw leren lopen breekt dan aan. De afgelopen maanden is de hele maatschappij mank gaan lopen en min of meer op één been gaan hinken. De coronacrisis en de noodzakelijke intelligente lockdown heeft onze samenleving op veel manieren letsel toegebracht.

Op 21 april kondigde het kabinet aan dat er een allereerste stap gezet gaat worden in het versoepelen van de maatregelen. Onder andere het primair onderwijs is de plek waar dat gaat gebeuren. Het terugschakelen vanuit een crisis is als opnieuw leren lopen. Je weet hoe het moet, maar het vraagt om een voorzichtige opbouw. Zoals ieder mens uniek is, geldt dat ook voor elke school. Niemand maakt hetzelfde proces door. Het startpunt en einddoel zijn gelijk, de weg ernaartoe is echter altijd maatwerk, passend bij de mogelijkheden.

Gelukkig is het onderwijs een veerkrachtige sector met veel gevoel, zorg en emotie, maar zeker ook met een flinke dosis gezond verstand. Schoolleiders werken samen met hun teams vanuit kennis en kunde aan goede en verantwoorde oplossingen. Natuurlijk met de volksgezondheid als eerste oogmerk. Samenwerken met GGD, buitenschoolse opvang en noodopvang is daarbij vanzelfsprekend. Het gaat ons vast en zeker lukken om vanuit de eerste stappen straks weer goed te kunnen lopen. We realiseren ons dat dit heel veel gaat vragen. Maar we zijn wel wat gewend. Hink, stap, sprong is voor ons een beweging die we kennen en beheersen. Stap voor stap vooruit! _

Petra van Haren is voorzitter van de AVS (Twitter: @GPMvanHaren)

Kaderspel en tweets van de voorzitter van de AVS zijn terug te lezen via www.avs.nl/vereniging/vanhetbestuur