In hun vraag naar digitale leermiddelen zijn scholen behoudend. Producenten zijn voorzichtig met het ontwikkelen van nieuw materiaal omdat snelle innovatie hun verdienmodel aantast. Innovatie en de ontwikkeling van digitale leermiddelen gaan daardoor minder snel dan mogelijk is, zo blijkt uit een onderzoek naar de leermiddelenmarkt voor het po van SEO Economisch Onderzoek en onderzoeksbureau Oberon, in opdracht van het Doorbraakproject Onderwijs & ICT.
Volgens veel partijen verloopt de innovatie en digitalisering van leermiddelen traag, aldus een van de conclusies van de onderzoekers. “Dit is een gevolg van de focus in de markt op kwaliteit, betrouwbaarheid en ontzorging. Scholen willen bewezen kwaliteit en bestaande aanbieders lopen niet voorop, omdat snelle innovatie hun verdienmodel aantast. Een op zichzelf goed functionerende markt is op deze manier geen stimulans voor innovatie. Dit wordt pas doorbroken als scholen daadwerkelijk op grote schaal andere producten uit de markt gaan vragen.”
De situatie is momenteel zo dat uitgevers eigenlijk de inhoud van het onderwijs bepalen, schrijven de onderzoekers. Het ontbreekt scholen nu vaak aan expertise om de juiste keuze te maken uit het aanbod. Ook zijn er twee ‘dominante’ leveranciers, Heutink en de Rolf Groep. Hun advies speelt een grote rol bij de inkoopbeslissingen van scholen, terwijl de manier waarop het advies tot stand komt, onduidelijk is. De onderzoekers adviseren daarom dat scholen bewuster moeten nadenken over de rol van leermiddelen in hun organisatie.