Ongezonde leefstijl laagopgeleide jongeren al aanpakken in het basisonderwijs

Advies RIVM
Laagopgeleide jongeren vertonen vaker en eerder een ongezonde leefstijl dan hoogopgeleide jongeren. De aanpak is onvoldoende, meldt het recente RIVM rapport `Middelengebruik en seksueel gedrag van jongeren met een laag opleidingsniveau´. Het RIVM adviseert dit probleem terug te dringen door een preventieve aanpak vanaf de basisschool.

In vergelijking met hoogopgeleide jongeren roken laagopgeleide jongeren meer, gebruiken ze vaker cannabis, drinken ze vaker grote hoeveelheden alcohol en hebben ze vaker op jonge leeftijd riskante seks. Het huidige aanbod aan preventieve interventies voor jongeren met een lage opleiding is gering. De directe sociale omgeving (vrienden en ouders) speelt een belangrijke rol bij het ongezonde gedrag van laagopgeleide jongeren. Ook sociaal emotionele problemen zijn van invloed, zoals gedragsproblemen en hyperactiviteit. Het is volgens het RIVM van belang dat de sociale omgeving van het kind, en dan vooral de ouders, meer betrokken worden dan nu meestal het geval is. Ook moet de weerbaarheid van jongeren wordt vergroot, zodat ze beter bestand zijn tegen groepsdruk. Aangezien ongezond gedrag vaak al vóór de middelbare schoolleeftijd begint, vindt het RIVM het belangrijk om de interventies te laten starten in de hoogste groep(en) van de basisschool en door te laten lopen in het voorgezet onderwijs. Daarnaast moeten de interventies op meerdere plaatsen worden aangeboden, aldus het RIVM: op school, in de wijk, thuis. Tot slot moeten ze worden ondersteund door betere handhaving van wet- en regelgeving, zoals toezien op de leeftijd bij de verkoop van alcohol.

Zie www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/270372001.html

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.