Onderzoek naar vertrek jonge leerkrachten

Actiegroep tevreden met initiatief
Minister Plasterk start op aandrang van een kamermeerderheid een onderzoek naar de beweegredenen van jonge leerkrachten om snel weer het onderwijs te verlaten.

Terecht vindt de Groene Golf, een actiegroep voor jonge leerkrachten, omdat een kwart van de jonge leerkrachten al binnen vijf jaar het onderwijs weer verlaat. Goede contracten, goed personeelbeleid en goede begeleiding zijn de oplossingen volgens hen. Alma Meijer, woordvoerder van de Groene Golf: “Mijn collega´s verlaten het onderwijs en zo stevenen we nog steeds af op een lerarentekort op de korte termijn. Het goed om precies te weten waarom jonge leerkrachten weglopen.” Ondanks het dreigende lerarentekort hebben starters het moeilijk op de onderwijsarbeidsmarkt, aldus de Groene Golf in een persbericht. “Wie op zoek gaat naar een baan, kan zelden voluit van start. In het basisonderwijs hobbelen te veel jonge leerkrachten van invalbaan naar invalbaan.” Het CBS meldde onlangs dat scholen steeds vaker uitzendkrachten inzetten. Werkgevers misbruiken de flexwet volgens de actiegroep. “Leerkrachten krijgen bijvoorbeeld vakanties niet betaald omdat ze geen contracten krijgen en lopen premies mis.” Volgens de wet- en regelgeving valt iedereen die in het onderwijs werkt echter onder de cao. Het onderzoek moet in 2010 klaar zijn.

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.