Onderwijspersoneel heeft behoefte aan andere loopbaanmethoden

Onderwijspersoneel is niet tevreden over het loopbaanbeleid in het onderwijs. De doorgroeimogelijkheden zouden te beperkt zijn en de meest gebruikte loopbaanmethoden onvoldoende effectief. Het personeel mist vaak de stimulans van de werkgever om een carrièrestap te maken, maar vindt wel dat het zich goed kan ontwikkelen in het uitoefenen van het huidige beroep. Dit blijkt uit onderzoek van het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt (SBO) over de gehele sector.

Het SBO heeft vooral leerkrachten vragen gesteld over deskundigheidsbevordering, loopbaanontwikkeling en methoden voor loopbaanbeleid. SBO-directeur Freddy Weima: “Het is opmerkelijk dat leerkrachten open staan voor methodes die in het onderwijs minder gebruikelijk zijn. Als het management werk wil maken van loopbaanbeleid, zou het vaker methodes als coaching en loopbaanadvies kunnen inzetten. De kansen die de functiemix biedt, zouden ook hiervoor benut kunnen worden.”

In de praktijk zijn de personeelsinstrumenten vooral gericht op ontwikkeling in de huidige functie, zoals functioneringsgesprekken (89 procent) en persoonlijke ontwikkelingsplannen (59 procent), gevolgd door coaching (27,6 procent) en competentieprofielen (24,6 procent). Scholen doen weinig aan loopbaanadvies en maken weinig afspraken over loopbaanontwikkeling. Bijna de helft van de ondervraagden vindt functioneringsgesprekken weinig effectief voor loopbaanontwikkeling en ruim de helft zegt dit over het persoonlijk ontwikkelingsplan. Het meest positief is het personeel over coaching en supervisie en ruim de helft vindt dat loopbaanadviezen en simpelweg afspraken maken over loopbaanontwikkeling goede methodes zijn. Bijna de helft van de respondenten vindt dat hun organisatie anders moet omgaan met hun loopbaanontwikkeling.

Vooral ouder personeel geeft aan dat hun leeftijd een barrière is voor interne loopbaanontwikkeling. Uit ander SBO-onderzoek blijkt dat schoolleiders en personeelsfunctionarissen vaak denken dat oudere leerkrachten niet open staan voor ontwikkeling.

Het rapport `Loopbanen in het onderwijs? Analyse van de loopbaanontwikkeling van onderwijspersoneel´ is te downloaden via http://www.onderwijsarbeidsmarkt.nl/

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.