’Onderwijs heeft veelbelovende ideeën voor mobiel leren’

Met de wedstrijd Make-it-Mobile – waarvan de winnaars eind 2009 bekend werden gemaakt – wil het SURFnet/Kennisnet Innovatieprogramma de (on)mogelijkheden van mobiel leren onder de aandacht brengen bij leerkrachten en onderwijskundigen. Ook wil Kennisnet met het programma het gebruik van mobiel internet in het onderwijs stimuleren, waar dit meerwaarde voor het onderwijs oplevert.Wedstrijd Make-it-Mobile levert nieuwemobiele educatieve applicaties opLeerkrachten, onderwijskundigen en leerlingen uit alle onderwijssectoren werden uitgedaagd een mobiele webapplicatie te ontwerpen die past bij een bestaande onderwijssituatie en aansluit op hun eigen wensen en eisen.

De vakjury beoordeelde de inzendingen vooral op educatieve meerwaarde, haalbaarheid, kwaliteit en originaliteit van het idee.RK basisschool de Bengelbongerd uit Houten kwam met het winnende idee voor het primair onderwijs: leren schrijven met touch. Op elk willekeurig touchscreen kunnen de vormen van letters en cijfers geoefend worden door leerlingen, waarbij ze direct feedback krijgen of ze het goed doen. Deze directe feedback is een pluspunt en maakt leren op maat mogelijk volgens de jury. Verder ziet de jury grote educatieve meerwaarde in dit idee, omdat overal met lesstof geoefend kan worden. De winnende ideeën worden met ondersteuning vanuit het Innovatieprogramma uitgevoerd. Toine Maes, directeur van Kennisnet, over het nut van mobiel leren: “Net zoals andere informatie steeds mobieler is geworden (denk bijvoorbeeld aan muziek of internettoegang via een IPod of mobiel) is het goed voor te stellen dat informatie voor leren dat ook wordt. We weten uit onderzoek dat het eindeloos herhalen via de computer – waar een leerkracht geen tijd voor heeft – erg voordelig kan werken op de leerresultaten, bijvoorbeeld bij taal en rekenen. Daar waar via mobiel leren hetzelfde effect kan worden gerealiseerd, is het zelfs een plicht van het onderwijs om die mogelijkheid maximaal te benutten.”    

Meer weten over slim en rijk onderwijs met behulp van ict? Kennisnet-directeurToine Maes verzorgt de inleidende sessie voor de idealistische route ‘Pionieren in de polder’ tijdens het AVS-congres ‘Leiderschap in Lage landen’ op 19 maart aanstaande. 

Let op: Dit artikel is meer dan vijf jaar geleden gepubliceerd en bevat wellicht incorrecte, onvolledige of ongeldige informatie.